Fysisk träning som behandlingsmetod och gästblogg av Emelie Wrannvik

I en debattartikel i Dagens Medicin denna vecka poängterar vi vikten av att fysisk träning och fysioterapi lyfts fram som behandlingsmetod. I detta fall handlar det om de nya riktlinjerna för MS och Parkinson. 
 
Debattartikeln har fått bra genomslag och jag hoppas nu att våra synpunkter beaktas i slutversionen av riktlinjerna. Vi kommer också att föra fram våra synpunkter i vårt remissvar inom kort.

I tisdags deltog jag i Sällsynta konferensen i arrangemang av Riksförbundet för Sällsynta diagnoser, en lärorik och viktig dag. Statssekreterare Agneta Karlsson inledde dagen, som lotsades fram av moderatorn Hans Winberg och Elisabeth Wallenius, ordförande för Riksförbundet för Sällsynta diagnoser.

 
Denna vecka arrangerades också den trettonde internationella Microsystemfestivalen i Jönköping, med deltagare från tretton olika länder. Temat var ”It’s all about people” och ett fokus var på vikten av att låta det mänskliga ta ledningen över den tekniska utvecklingen. Ta del av Göran Henriks inledningspresentation här.Andra intressanta och värdefulla inslag var en workshop om personcentrerad vård i verkligheten, med bl.a. rehabinstruktör Eje Grennborg som medverkande samt en föreläsning av professor Charles Vincent, Oxford om Safer healthcare


GÄSTBLOGG 

Emelie Wrannvik är sjukgymnast och ledamot i Fysioterapeuternas distriktsstyrelse i Stockholm. I måndags inträffade något ovanligt på Emelies arbetsplats och Emelie visade då prov på snabbtänkthet och tog tillfället i akt till bra påverkansarbete. Jag bad henne att gästblogga, och här kommer hennes inlägg:

  I måndags kom statsministern på besök till min arbetsplats Rågsveds Servicehus. Med sig hade han folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström och äldreminister Åsa Regnér.

 Jag lyckades få en pratstund med både statsministern och Gabriel Wikström om att inte glömma oss sjukgymnaster/fysioterapeuter! Jag berättade att vi ofta har ett stort antal patienter att ansvara för inom äldreomsorgen och tipsade om riktmärket 50 patienter per sjukgymnast/fysioterapeut. Det är ett nyckeltal jag läst om i bla. Ättestupa eller folkhälsomål –Ett manifest för alla äldre medborgares rätt till specifik rehabilitering.

Gabriel Wikström hade koll på namnbytet och vår ordförande Stefan vilket var jättekul! Vi pratade lite kring hur dyrt det är med frakturer och jag framförde fördelarna med att anställa fler sjukgymnaster/fysioterapeuter för att kunna arbeta mer förebyggande, istället för att som idag komma in när skadan redan är skedd.

 Jag är jättestolt att jag tog tillfället i akt och vågade prata med de som har möjlighet att påverka. Att sitta där och prata när kamerorna smattrar var inte så lätt, men jag uppmuntrar alla att ta chansen att prata för kåren om/när möjligheten dyker upp! Politikerna får helt enkelt inte glömma bort oss.

 //Emelie Wrannvik, ledamot i Stockholms distriktsstyrelse

Tack Emelie för för ditt inlägg som gästbloggare! Och för ett konkret exempel på hur det går att omsätta ”Ansvar, mod och fantasi” i verkligheten.

Önskar trevlig helg med en vintervårbild från mitt Småland!