Att satsa på hälsa är en investering för framtiden

Den här veckan har de politiska utspelen kring hälso- och sjukvården duggat tätt. Statsminister Stefan Löfven har varit ute på en vårdresa i landet och Kristdemokraterna har lanserat vården som sin viktigaste fråga. Dessutom har vi från Fysioterapeuterna träffat moderaternas socialpolitiska talesperson.

Det är bra att de livsviktiga hälso- och sjukvårdsfrågorna äntligen nått partiledarnivån, men det är ändå förvånande att debatten hittills endast fokuserar på traditionella frågor som resurser och vårdköer. Jag saknar perspektivet förnyelse och framförallt saknar jag hälsoperspektivet.

Från Fysioterapeuterna har vi tagit fram ett valmanifest – Tre lyft för Sverige, där vi i förordet skriver så här:

”För att möta de välfärdsutmaningar som samhället står inför, med bland annat kraftigt ökande antal barn och äldre de närmaste 15 åren behövs ett nytt perspektiv. Inte minst för att klara välfärdens långsiktiga finansiering är det hög tid att påbörja en kraftfull långsiktig satsning på både prevention och rehabilitering.

Fysioterapeuterna vill genom förslagen om tre lyft för Sverige bidra till hållbar hälsa i samhället. Att satsa på hållbar hälsa är en investering för framtiden!”

Stefan Löfven förde fram Socialdemokraternas vårdpolitik på DN debatt i måndags. Läs mina bloggkommentarer här

I tisdags träffade jag och förbundsdirektör Helena Pepa moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall. Ett bra möte med tillfälle till dialog och att ta upp viktiga frågor. Läs mer här.

Min vecka har också innehållit deltagande på The Microsystem Festival i Jönköping, ett fantastiskt tillfälle till lärande och att knyta nya kontakter inom förnyelse av hälso- och sjukvård. Deltagarna vid årets konferens kom från 14 olika länder. Ett särskilt intressant pass var en workshop med Helen Bevan, Göran Henriks och Christian Plessen om Connectivism, läs mer här.

Och så avslutas min jobbvecka i eftermiddag med att jag ska möta Acko Ankarberg i en duell på Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Jönköping. Acko Ankarberg är Kristdemokraternas frontperson för hälso- och sjukvård, tillika partisekreterare. Kristdemokraterna har en DNdebatt idag om sjukvården. Min ingång i eftermiddagens debatt blir att KD precis som andra partier fastnar i krisstämpeln, vilket tränger undan livsviktiga frågor som prevention och rehabilitering. Vore bättre att satsa mer på förnyelse och hälsa. Att satsa på hälsa är en investering för framtiden! .

Önskar alla en trevlig helg! Varför inte passa på att ta vara på den egna hälsan!