Vårdgaranti och LSS och nytt verksamhetsår

Efter en skön och välbehövlig semester över jul- och nyårshelgerna kändes det lite segt att dra igång på kontoret igen i veckan. Men det behövdes ganska kort stund för att åter vara inne i jobbatmosfären. Jag har lyckan att ha fantastiska medarbetare på förbundskansliet och i förbundsstyrelsen. Kom att tänka på Moder Theresas berömda superkorta tal inför en mängd internationella chefer och  ledare. Hela hennes tal var så här: ”Känner du dina medarbetare? Tycker du om dina medarbetare?” Bra frågor för varje ledare att ställa till sig själv.

Under julledigheten gjorde SKL:s 1:e vice ordförande ett utspel om den nya vårdgarantin som trädde i kraft vid nyår. Från Fysioterapeuterna är vi positiva till den nya professionsneutrala vårdgarantin och jag ser med spänning fram mot en noggrann uppföljning från SKL under året. Det är min förhoppning att fysioterapeuters kunskap och kompetens kommer mer till sin rätt för patienterna med den nya vårdgarantin. Men den nya vårdgarantin innebär också att det blir ännu viktigare att arbetsgivare tar sitt självklara ansvar att skapa rätt förutsättningar för ett kontinuerligt livslångt lärande.

Under torsdagen redovisade regeringens utredare Gunilla Malmström sitt slutbetänkande i LSS-utredningen. Från Fysioterapeuterna är vi bekymrade över förslagen från utredaren, som föranleder så stor oro från funktionsrättsrörelsen och företrädare för patientorganisationer. Nu krävs det en ordentlig analys av förslagen och fokus måste vara att vi har ett system som gör att alla får den hjälp och det stöd som krävs och att ingen person faller mellan stolarna. Staten måste kunna garantera att varje människa kan leva ett värdigt liv utifrån sina förutsättningar, oberoende var man bor i landet. Vi behöver mer jämlika insatser för alla, inte tvärtom. 

I veckan som gick var det dags för årets version av maktlistan därhemma i Kalmar län. Självklart blir jag hedrad över att finnas med  på denna lista, även om mitt uppdrag är att arbeta nationellt för Sveriges fysioterapeuter och sjukgymnaster. Känner mig nöjd med formuleringen: ”Vill förändra fokus från krisande sjukvård till hälsofrämjande arbete och rehabilitering”. Läs mer om hela maktlistan i Kalmar län här.

När jag steg in på mitt kontor på förbundskansliet i veckan så snurrade snabbt några minnesbilder förbi från de sex år som jag har haft uppdraget som förbundsordförande för Fysioterapeuterna. Se några korta glimtar här från åren 2013-2018. Så fort tiden går! Nu nytt år och nya föresatser. De värdeord som beslutades om vid vår senaste kongress känns väldigt användbara och duger gott för att gå in i ett nytt verksamhetsår: I rörelse, Trovärdiga och Tillsammans

Och jag är lyckligt lottad. Jag känner mina medarbetare ganska bra och jag tycker om mina medarbetare!

Trevlig helg!