Det här väntar vi oss av Sveriges nya regering


Efter segslitna förhandlingar och mer än 130 dagar efter valet i höstas ser Sverige nu ut att få en regering. Vi måste nu utkräva ansvar av de politiker som har ambitionen att styra vårt land de kommande fyra åren. Välfärden i Sverige står inför stora problem och utmaningar, och det är framförallt nödvändigt att vi har perspektivet hållbarhet framför ögonen. I allt vi företar oss.

Innan valet intervjuade jag olika partiers företrädare om deras syn på prevention och rehabilitering. Många betonade hur viktiga dessa frågor är och sa samstämmigt: Om vi inte satsar på förebyggande insatser och rehabilitering, så kommer vi aldrig att klara välfärdens framtida utmaningar.

Vilka förväntningar är då rimligt att ha på den nya regeringen? Ja, nu gäller det för politikerna att gå från ord till handling. Från Fysioterapeuterna har vi under det senaste året arbetat hårt för Tre rörelselyft för Sverige , för barn och unga, i arbetslivet och för äldre. Vägen framåt heter hållbar hälsa och välfärd, och utan hållbar utveckling blir det varken hållbar hälsa eller välfärd. Jag skrev en debattartikel Lägg den största energin på en satsning på hälsa två dagar före valet i september. Mer än 130 dagar senare är den fortfarande lika aktuell och jag vill gärna lägga den på näthinnan nu för vår nya regering. 

Fysioterapeuterna  är idag som organisation etablerade i opinions- och påverkansarbetet i samhället. Vi förknippas i samhällsdebatten med hållbar hälsa, fysisk aktivitet, träning och rehabilitering. Vi är respekterade för den kunskap som vår profession står för, där fysioterapeuters och sjukgymnasters insatser är självklara för hållbar hälsa och välfärd.
Nu är det tid att denna respekt för vår kunskap omsätts i praktisk handling och vi har stora förväntningar på den nya regeringen och kommer att följa deras arbete noggrant. Det duger inte att arbetsgivare forsätter avstå från förebyggande insatser, som ger långsiktigt bättre hälsa. Det duger inte att det erbjuds otillräckliga rehabiliteringsinsatser vid kroniska sjukdomar eller för lite fysisk aktivitet och träning för äldre, när det vetenskapligt är väl underbyggt att dessa åtgärder är effektiva. Dessutom krävs det bättre löner, villkor och karriärmöjligheter för de fysioterapeuter som ska erbjuda dessa förebyggande och rehabiliterande insatser.

Fysioterapeuterna kommer att fortsätta bidra konstruktivt till hälso- och sjukvårdens arbete med ständiga förbättringar. Och nu förväntar vi oss att den nya regeringen tar sitt ansvar och kraftfullt driver på arbetet med hållbar hälsa och välfärd. Låt gärna Fysioterapeuternas vision vara vägledande: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse!