Glimtar från KlinSim 2022 i Kalmar

Igår hade Annmargreth och jag förmånen att få delta på den nationella konferensen KlinSim 2022 i Kalmar, en konferens med fokus på klinisk träning och medicinsk simulering https://www.klinsim.se/. Rubriken på vårt inledningsföredrag var ”Varje dag är en gåva – Att överleva ett hjärtstopp”.

Dels berättade vi vår berättelse med våra personliga upplevelser om att överleva ett hjärtstopp, både som överlevare och livräddare / närstående, dels hade vi sammanställt vad vi har lärt oss, vad vi har gjort hittills och vad som ytterligare behöver göras.

I en debattartikel 2021 sammanfattas några viktiga åtgärder som behöver göras https://www.sydsvenskan.se/2021-07-15/det-behovs-politiska-beslut-och-systematiska-samhallsatgarder-om-fler-ska-overleva-hjartstopp

Vi fick en varm respons på vår medverkan och det var väldigt inspirerande att få träffa alla professionella personer som alla bidrar till att rädda liv.

Vi fick också möjlighet att lyssna på andra medverkande, bl.a. Kiku Pukk Härenstam, barnläkare och patientsäkerhetsforskare vid Karolinska Universitetssjukhuset som höll en inspirerande föreläsning om ”Säkert teamarbete-simulering som en del i patientsäkerhetsarbete”.

Ett stort tack till alla er fantastiska människor som ägnar er kraft åt livräddande åtgärder. Och ett särskilt tack till Johan Israelsson, HLR-samordnare, Region Kalmar län som engagerade oss i denna konferens.

Annmargreth och jag tillsammans med Johan Israelsson

Läs gärna mer om om arbetet för att fler ska överleva hjärtstopp i tidigare blogginlägg http://stefanjutterdal.se/2021/11/21/var-finns-narmaste-hjartstartare/