Idrottsrelaterade hjärtstopp och plötslig hjärtdöd hos unga. 

Den 25 februari deltog vi på Hjärtvänliga Björkö, ett föredömligt initiativ för att göra Björkö i Göteborgs norra skärgård till en hjärtsäker plats att leva på och besöka.

En av de livepoddar som jag spelade in var med Matilda Frisk Torell, hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som forskar och skriver sin avhandling om idrottsrelaterade hjärtstopp och plötslig hjärtdöd hos unga och nu finns podden publicerad.
Matilda Frisk Torell berättar i podden om sitt forskningsområde och ger oss aktuellt läge om hur det står till med hjärtsäkerheten inom idrottens värld och vad som behöver göras ytterligare.

Hon ger också goda råd till dig som idrottsutövare eller som förälder till idrottsutövande ungdomar att ställa krav på ditt förbund, på din förening eller klubb, att se till att det finns tillgängliga hjärtstartare och att det finns kunskap om hur man använder dom och att det finns kunskap om HLR. Dessutom slår hon ett slag för hjärtscreening, ett område där det behöver göras betydligt mer.

Lyssna på Mina samtal med Matilda Frisk Torell här 👇🏻

Ljud och redigering: Jonas Fagerson 🙏🏻