Välfärdens medarbetare är värda uppskattning! Och en God Jul till alla!

Julvecka, det betyder avslut, att få gjort det där som bara måste göras innan jul.  Som facklig ordförande inom hälso- och sjukvård och omsorg så innebär denna vecka också samtal av särskild art. Parterna delger varandra sina olika förväntningar, försöker precisera villkoren för framtiden och förhoppningsvis nå konstruktiva ingångar hos samarbetspartners. Eller kanske en del betraktar det som motparter. Och kanske är det just det som är en del av problemet. Det gäller kanske att skapa en ny sorts tillit, om vi ska kunna möta välfärdens framtidsfrågor och utmaningar  på ett bra sätt.  
Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting, presenterade under måndagen SKL:s utgångspunkter inför kommande avtalsrörelse. Ett stort antal förbundsordföranden, förhandlingschefer och avtalssekreterare fanns på plats på SKL. En intressant devis möter varje besökare i SKLs pampiga hus på Hornsgatan 20: ”Livet. Själva anledningen till en bra välfärd”. Som företrädare för en av många professioner i hälso- och sjukvården är det inte svårt att associera till den devisen. Men jag kommer också självmant att tänka på vilken oerhörd kraft och potential det är i alla medarbetares lojala och plikttrogna arbete i välfärdens tjänst. Det talas ofta om resurser i välfärden, och ibland kopplas det begreppet enbart till pengar. För mig står det dock helt klart. Humankapitalet är den största resursen i välfärden, inte budget eller ekonomi. Låt oss inte glömma det. Medarbetarna i hälso- och sjukvård och omsorg är värda den största uppskattning för sina ovärderliga insatser! Och också både bättre lön och bättre villkor. 

 Tillsammans med Vårdförbundet har vi från Fysioterapeuterna under veckan fört samtal med SKL om samarbetsfrågor och villkor. Just här har vi eftermöte med Vårdförbundet, en sen eftermiddag på café Tårtan  på Hornsgatan, ett café, som för många, inklusive mig själv, associeras med den klassiska TV-serien från 1970-talet med samma namn, ”Tårtan”

I en uppföljande julig hälsning skickade vi  och våra samarbetspartners nu i veckan ut ett tack till alla som medverkade i vårt seminarium i Almedalen i somras. Vi annonserade samtidigt att vi nu tar sats för fortsatt fackligt samarbete inom området jämlik hälsa.

  

Jag vill  nu passa på att tacka alla läsare av denna blogg för allt intresse, som visats för olika blogginlägg under det gångna året. Min ambition är att återkomma nästa vecka med någon slags summering av året.

Men dessförinnan vill jag önska dig en riktigt skön och God Jul!