Ta ansvaret för 1177!

Är nu tillbaka i jobb igen efter några dagars härlig sportlovssemester med barnbarn och livet på landet, i slutet av vecka 7 och början av vecka 8. Med barnbarnen nära så blir behovet av balans mellan stillasittande och rörelse så påtagligt, det är lätt att fastna i ständiga samtal om ”skärmtid”. Jag tänker att i vår digitala tid är det viktigt att vi skapar förutsättningar för rörelse och gärna på ett naturligt sätt. Så i vårt fall blev det många små turer ut i naturen och till simhallen, där allt från att åka rutschbana, bygga kojor till att elda ris och grilla korv ingick. Och mycket rörelse, barn har så mycket rörelseenergi i sig och det gäller för oss vuxna att ge barnen förutsättningar för det, att tänka proaktivt och att tänka förebyggande och hälsofrämjande.

I onsdags var förbundsdirektör Helena Pepa och jag inbjudna till Visions visionära midvintermingel med temat framtidens arbetsliv. Det handlade mycket om AI och digitalisering med flera spännande programpunkter, bl.a samtal mellan förbundsordförande Veronica Magnusson på Vision och roboten Pepper, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, Louise Callenberg, Ashkan Fardost, Ann Hellenius och Siduri Poli.  Tack för en spännande eftermiddag! 

Denna vecka har vi också kunnat förfasas över en av digitaliseringens baksidor. Tjänsten 1177 har i flera regioner visat sig ha oacceptabla brister och mängder av telefonsamtal har  legat öppet tillgängliga på internet. Det gäller nu att beslutsfattare snabbt tar ett fast grepp över detta och återskapar tilliten till en i grunden bra och samhällsviktig och efterfrågad tjänst och det är en bra början att socialminister Lena Hallengren tar initiativet och att det sker i blocköverskridande anda. Ingen vinner på att göra politiska poäng av detta, det handlar om att snabbt återskapa tilliten till tjänsten. 

Igår sammanträdde Fysioterapeuternas Vetenskapliga råd på förbundskansliet och jag fick möjligheten till ett trevligt samtal med dessa engagerade forskare. Läs mer om Vetenskapliga rådet här. 

Vill avslutningsvis skicka med en påminnelse. Du har väl inte missat möjligheten att nominera till Årets brobyggare? Passa på, sista nomineringsdag är 3/3. Nominera här! 

Trevlig helg och glöm inte att ta tillvara rörelseglädjen!