Ljusglimtar i höstmörkret

20131106-182031.jpg
Äppelträdets bladverk lyser fortfarande upp
Nu gäller det att ta tillvara alla ljusglimtar som finns, när höstmörkret sluter sig alltmer omkring oss. Den här veckan har jag tänkt 7:2, det är knappt sju veckor kvar till jul, tills ljuset börjar vända åter och sedan två veckors ledighet som hägrar. På kansliet förbereds just nu verksamhetsplanen för 2014 inför förbundsstyrelsens möte 3-4 december och det börjar bli dags att börja sammanfattningen av vad vi egentligen uppnått under det innevarande årets verksamhet. Jag har på tågresor denna vecka ägnat mig åt att läsa igenom tidskriften Fysioterapi under det gångna året och jag har gjort nedslag i mitt Twitterflöde under årets tio första månader och jag har läst vad jag själv skrivit i min blogg, som jag startade i juni, alldeles innan Almedalsveckan. Och det blir alldeles uppenbart för mig, att vi har haft oerhört många, viktiga och samhällsstrategiska frågor på bordet under 2013. Och eftersom nästa år är ett valår, så gäller det att använda de möjligheter som ges. Det förestående namnbytet är en sådan möjlighet, det ger oss en möjlighet att fylla ordet fysioterapeut med rätt innehåll, och att använda namnbytet som en språngbräda för att flytta fram fysioterapeuters position i samhälle och hälso- och sjukvård, till gagn för patienter och närstående. Givetvis i samverkan med övriga professioner och med patienter och närstående, det är en självklar förutsättning för mig.

Förbundets påverkansarbete pågår kontinuerligt. Denna vecka bl.a. debattartikel Rörelse är receptet i HelaHälsingland

20131107-204934.jpg I början på veckan besökte jag LSR-distriktets årsmöte i Örebro. Novembermörkret gjorde inte att medlemmarna ryggade, utan slöt upp med god närvaro, vilket alltid gör intryck på mig. Ta gärna del av min presentation här

20131107-213209.jpg
En bra signal om huvudmännens ökande insikt om vad sjukgymnaster kan åstadkomma är den skrivning som återfinns på sidan 33 i förslag till landstingsplan 2014-2016 Landstinget i Kalmar län Denna skrivning kan förhoppningsvis utgöra ett gott exempel för andra landsting också, och i bästa fall leda till något av ett genombrott i synen på att använda rätt kompetens på rätt plats, att använda sjukgymnaster i frontlinjen för patientens och organisationens bästa.

20131107-213721.jpg
Skriver detta blogginlägg på tåget hem från en givande dag i Blekinge. LSR-distriktet hade ordnat ett gediget och bra program innehållande överläggningar med såväl landstingsledningen, representerat av finans- och sjukvårdslandstingsråden samt ledningen för äldreomsorgen i Karlskrona kommun, med ansvarig politiker samt förvaltningschefen. Bra där LSR Blekinge! Vi redogjorde för aktuella frågor inom LSR, såsom kunskapslyftet för fysisk aktivitet och fysioterapi, namnbytet, direktaccess, satsningen på kroniker, äldrefrågor mm. Årsmöte LSR Blekinge
Dagen avslutades med årsmöte med god uppslutning och en trivsam och givande diskussion. Ta del av min presentation från Blekinge här

Efter en innehållsrik dag med bra möten men också många timmars resande tar jag ett par välbehövliga semesterdagar, att ägna åt trädgårdsarbete och annat hälsosamt. Nästa vecka med början på tisdag för min del, väntar bl.a. arbetsutskott, besök i Uppsaladistriktet samt Sacos kongress i slutet på veckan.

Slutar inte förvånas över vilka intressanta effekter som kan uppstå ur kontakter via sociala medier. Man känner sig särskilt välkommen, när man efter ett par minuter får oväntat svar på ett Twitterinlägg. Det var vad som hände sent i går kväll när jag förberedde Blekingebesöket. Kalle Sandström (S), landstingsstyrelsens ordförande, hälsade välkommen via Twitter, vilket ju gjorde att överläggningarna idag fick en särskilt bra start.

20131107-220016.jpg