Träning är en mycket kostnadseffektiv åtgärd!

Denna vecka har det varit mycket fokus på att den kunskap som finns om vikten av träning för personer med hjärtsjukdom inte används. I en  debattartikel i Dagens Medicin skriver jag tillsammans med Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung om detta problem. Vi uppmanar alla hälso- och sjukvårdens huvudmän att se över förutsättningarna för att erbjuda alla personer med hjärtsjukdom en livsnödvändig hjärtrehabilitering.

SBU kom i veckan ut med en rapport om träning vid kronisk hjärtsviktKronisk hjärtsvikt är ett tillstånd som blir allt vanligare och många patienter skulle ha nytta av fysisk träning. ”Trots att kliniska riktlinjer förordar fysisk träning vid hjärtsvikt erbjuds och utnyttjas detta sällan”, skriver SBU. ”Om fler patienter med kronisk hjärtsvikt fick sådan rehabilitering och om den erbjöds under längre tid skulle mångas livskvalitet och funktionsförmåga förbättras”.

    I tidningen Nyheterna Östra Småland fanns i tisdags en artikel på ett närliggande tema, men mer som ett gott exempel. Sigvard Ivarsson, som drabbats av KOL berättar hur hans livskvalitet verkligen har förändrats efter att han började träna med sjukgymnasten Terese Hagman. Han kallar henne för sin personliga tränare. 


    För tolfte året i rad arrangerades i veckan som gick  International Clinical Microsystem Festival i Jönköping. I år var det rekorddeltagande, med 220 personer från 16 länder. Nya deltagande länder för i år var Nya Zeeland och Quatar. 

    En del av detta årets konferens-höjdpunkter var dels Göran Henriks inledning, med en exposé över trender och framtidsspaning inom hälso- och sjukvården, dels Helene Bevan, NHS, som höll workshop kring behovet av change agents och förnyelse. Helen belyste bl.a. skillnaden mellan en troublemaker och en rebel. En fråga som är värd att ställa sig är: Hur vill vi som organisation uppfattas? Troublemaker eller rebel? Hur har vi som fackliga organisationer bäst möjlighet att skapa verklig förändring? Vill vi uppfattas som troublemakers eller rebels?

    Förutom många bra föreläsare och inspirerande möten med deltagare från 16 olika länder så är nog  nätverkandet mellan olika deltagare på konferensen bästa behållningen. Mikrosystemfestivalen i Jönköping arrangeras också nästa år, och jag rekommenderar dig gärna att delta där, för ett kreativt lärande- tillsammans!

    

    Nästa steg för folkhälsan och vikten av samverkan och att ledare går före

    (null)
    I veckan presenterade folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström ett förslag från regeringen att lagstifta om att förbjuda rökning på ytterligare platser i det offentliga rummet i samhället. Debattartikeln har väckt stor uppmärksamhet och varit lite av veckans ”snackis”. Att det är viktigt att minska rökningen i samhället verkar alla parter vara överens om, däremot är det diskussion kring huruvida lagstiftning är rätt metod. Fysioterapeuterna står liksom många andra organisationer bakom initiativet Tobbaco endgame, som också omnämns i ministerns DN-debattartikel. Lagstiftning må vara en tveksam metod emellanåt, men i detta fall, med den uttryckliga målsättningen att minska rökningen i samhället är det normerande signalsystemet värt mycket.

    För egen del minns jag hur jag som nyutbildad sjukgymnast i slutet på 1970-talet började mina arbetsdagar med att få rapport av avdelningschefen i rökrummet, det var det naturliga tillståndet. I vår egen avdelnings kafferum var det tio av tolv personer som var rökare, så vi två som inte rökte fick snällt ta med oss kaffet och gå ut på rasten. Och varför inte, fikarummet på sjukgymnastikavdelningen var fönsterlöst, väggarna gråa och på golvet fanns en grå nålfiltsmatta, inpyrd av tobaksrök. Ibland kan det vara bra att påminna sig om att allt inte har blivit till det sämre…

    Jag är övertygad om att samverkan över professionsgränserna är en av framgångsfaktorerna för att förbättra hälso- och sjukvården. Fysioterapeuterna finns med i en rad professionsöverskridande sammanhang. I veckan hade Famna bjudit in till ett frukostmöte för att samtala över yrkesgränserna om framtidens hälso- och sjukvård.

    (null) Vid samtalet på Famna medverkade förutom Fysioterapeuterna också representanter för SYLF, Vårdförbundet, Vision och Kommunal. Det fanns stor samstämmighet om vikten av att samarbeta över yrkesgränserna. En rapport som förtjänar att uppmärksammas i sammanhanget är Lapptäcke utan sömmar, framtagen av Kommunal. Kommunal arbetar för närvarande också på en ny rapport om hemsjukvården, som kommer att publiceras under våren.

    En annan form av samverkan över professionsgränserna är det nystartade programmet Forum för lärande och erfarenhetsutbyte. Fysioterapeuterna har tillsammans med Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) fått medel för att utveckla kvalitetsregisterarbetet. I veckan hölls den första upptakten i detta arbete, i form av telefonmöten, där jag och FSA:s ordförande Lena Haglund medverkade.

    (null) Det känns verkligen positivt att vi nu kan gå vidare i arbetet med systematiskt kvalitetsarbete, tack vare de externa medel som våra förbund fått från Nationella Kvalitetsregister. Det ska bli spännande att fortsatt få följa detta arbete.

    En viktig del i ledarskapet är att som ledare själv gå före. Det handlar om att ta ansvar och att leva den vision som man själv har. Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör, tillika läkare, i Region Kronoberg har själv insett risken med fysisk inaktivitet och också tagit konsekvensen av sin kunskap och omsatt det i handling. I ett blogginlägg ”Från soffpotatis till motionscyklist” beskriver han sin resa, som är en övergång från att veta till att göra. Per- Henrik och jag har gått ledarutbildning tillsammans för tio år sedan, och jag kan utifrån min nuvarande roll bara gratulera till en insikt och en handlingskraft som framstår som ett föredöme. Bra där Per- Henrik!

    (null)

    Skid-VM i Falun har startat i veckan. Jag avslutar veckans blogginlägg med att gratulera Norge och Marit Bjørgen till en fantastisk inledning av detta VM, då hon i damernas sprint vann sitt nittonde VM- guld sammanlagt. Men också ett mycket stort grattis till Stina Nilsson, 21 år, som på ett strålande sätt bärgade ett VM-silver till Sverige, redan i inledningen av detta VM!

    (null)

    Patientens nya resa och besök på Capio Artro Clinic Rehab

    Patientens nya resa
    Jag deltog i veckan på ett seminarium arrangerat av Dagens Medicin, med den spännande titeln Följ med på patientens nya resa! Britt-Marie Ahrnell, författare, konsult, anhörig och debattör i cancervården var tydlig med hur hennes drömresa för patienten skulle se ut: (null) Moderatorn Christina Kennedy ställde närgångna men kloka frågor kring behovet av mer patientdelaktig hälso- och sjukvård till en panel bestående av Daniel Forslund, Stockholms läns landsting, Emma Spak, SYLF och Britt-Marie Ahrnell och hon fick tydliga och klara besked. Våga utmana, var innovativ, fråga inte om lov, börja göra, var några av råden.

    (null)

    Inom Vårdanalys, som är en granskande myndighet med patient- och medborgarperspektiv pågår just nu ett projekt Patient- och brukarrörelsernas roll i relation till hälso- och sjukvård och omsorg med Dag Ström som projektledare. I tisdags var jag tillsammans med företrädare för andra fack- och professionsförbund inbjudna till Vårdanalys till en workshop, för att samtal kring frågor inom detta tema.

    (null) Det framgick tydligt av samtalen att förståelsen har ökat de senaste åren för vikten av att ta tillvara patienters och närståendes kraft. Ett bra grepp att bjuda in oss som fackliga företrädare till detta samtal.

    Fortsatt arbete med levnadsvanor
    I veckan publicerades en studie om fetma, som fick en del publicitet. Jag rådfrågade Fysioterapeuternas projektledare för levnadsvanor, Raija Lenné, docent vid Karolinska Institutet om hur det påverkar samhällets fortsatta arbete med levnadsvanor. Raija säger så här: ”Den intressanta artikeln i tidskriften ”Lancet Diabetes & Endocrinology” kommer med värdefull kunskap om att bota fetma. Detta är ett angeläget område där ny kunskap behövs. Det är dock viktigt att vara medveten om att artikeln enbart handlar om att bota fetma och inte om att förebygga och bota övervikt eller sjukdomar generellt. Här har vi vetenskapligt bevisad kunskap om att tillräcklig fysisk aktivitet och goda matvanor kan förebygga såväl sjukdomar som övervikt och är ett viktigt tillägg i botandet av sjukdomar som övervikt.
    Så avseende hälsa och övervikt skall vi:
    – minska stillasittande
    – utföra varje vecka minst 150 minuter ansträngande fysisk aktivitet, t ex 5 raska promenader i 30 minuter
    – träna muskelstyrka mist 2 gånger i veckan”

    Partnermöte med LeadingHealthCare
    I onsdags samlades de organisationer som arbetar
    tillsammans med stiftelsen Leading Healthcare till partnermöte. Leading Healtcare är en bra arena för olika intressenter inom hälso- och sjukvården att mötas och föra intressanta samtal. Leading Healthcares generalsekreterare Hans Winberg skriver mer om detta här.

    Besök på Sofiahemmet och Capio Artro Clinic Rehab
    Att få ta del av praktisk fysioterapiverksamhet är alltid stimulerande. I veckan var jag inbjuden att besöka Capio Artro Clinics Rehabavdelning, där rehabchefen Karna Karlsson guidade runt och informerade om verksamheten.

    (null) Jag fick också möjligheten att informera om Fysioterapeuternas arbete som professions- och fackförbund. Du kan se mina bilder här . Jag fick en hel del frågor, bl.a. om namnbytet till fysioterapeut, vårdval, nationella taxan och specialistordningen.

    Verksamhetsbesök är som sagt alltid energigivande. Kontrasten av tradition och förnyelse är ett bestående intryck av detta besök. Från den vackra och traditionstyngda vyn från Valhallavägen, rakt in i den stora gymnastiksalen, där intensiv träningsverksamhet med en välbekant svettdoft pågick. Kompetenta och välutbildade sjukgymnaster och fysioterapeuter coachade, instruerade och behandlade. Tack för ett bra upplagt och givande verksamhetsbesök!

    (null)

    Paradigmskifte, jämlik hälsa och primärvård

    Tisdagen var intensiv mötesdag. På ett frukostmöte som webb-sändes presenterades en skrift Hälso- och sjukvårdens och omsorgens viktiga paradigmskifte och ett stort antal medverkande samtalade och diskuterade kring detta.
    (null)
    Från professionerna medverkade förutom Fysioterapeuterna också Vårdförbundet, Läkarförbundet och SYLF. Våra organisationer finns också med bland de som stöttat framtagandet av skriften. Du kan se ett kortare klipp från vårt samtal här.

    Tisdag eftermiddag handlade om jämlik hälsa. Regeringen med statsrådet Gabriel Wikström i spetsen bjöd in till ett seminarium inför det arbete som kommissionen för jämlik hälsa ska starta under våren.

    (null) Du kan ta del av ett kort sammanfattande klipp från eftermiddagen här. Det fanns representanter för stora delar av samhället denna eftermiddag, och ministern betonade att nyckelordet för kommissionens arbete är delaktighet.

    För egen del fick jag möjlighet att ta upp frågan om levnadsvanornas betydelse för den jämlika hälsan. Vi vet att tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet är områden där vi inte kan vänta, utan måste fortsätta agera. Fysisk inaktivitet är den snabbast växande riskfaktorn för tidig död, och den stora frågan är: Hur når vi de grupper i samhället, som är mest utsatta utifrån perspektivet ojämlik hälsa.

    Under onsdagen fick jag möjlighet att ta del av praktiskt fysioterapiarbete i primärvården. På Aleris Rehab i Skärholmen finns ca 20 fysioterapeuter och sjukgymnaster. Jag deltog i deras veckomöte, lyssnade och fick möjlighet att ställa frågor till ett positivt och härligt arbetslag. Bra arbetsmiljö, inte så hierarkiskt men ändå lite väl mycket fokus på ekonomi, var några synpunkter från gruppen.

    (null) Daniel Öster-Waara lotsade mig runt i verksamheten och jag fick också tillfälle att samtala med enhetschefen Birgitta Noréus, som gav en bild av verksamheten.

    Mitt besök i Skärholmen blev också en bra uppvärmning inför min medverkan på Primärvårdens dag, som arrangerades av Dagens Medicin under torsdagen.

    (null) Vi var ett antal professionsföreträdare som i inledningen av primärvårdsdagen fick möjlighet att lämna vår ”önskelista” till politikerna. I rummet fanns många läkare, många chefer, många politiker från både riksdag och regioner/landsting, ett antal patientföreträdare och också företrädare för andra yrkesgrupper.

    (null) Vi var uppenbart överens över professionsgränserna om flera saker som politikerna bör göra:
    -Inta patientens perspektiv
    -Sluta detaljstyra. Våga lita på professionerna och patienterna. T.ex. ta bort maxtak på 7 behandlingar/år/person i vårdval primärvård.
    -Använd rätt kompetens på rätt ställe vid rätt tillfälle.
    Jag utmanade för min del alla sjukvårdshuvudmän att införa Fysioterapeut direkt som rutin på varje vårdcentral
    -Skapa kontinuitet och uppmuntra till tvärprofessionell samverkan
    -Våga utveckla ett nytt tillitsfullt och modigt ledarskap, som är tillåtande och tar tillvara alla medarbetares kraft.
    Det blev en intressant politisk diskussion, och jag upplevde att det på flera håll fanns gott stöd för våra önskemål.

    Under dagen presenterades också flera goda exempel på gränsöverskridande samarbete, bl.a. från Skåne och Västra Götaland. Särskilt glad blev jag för att fysioterapeuter och sjukgymnaster under dagen omnämndes, som de viktiga kuggar vi är i primärvården. Bl.a. lyftes fysioterapeuters viktiga roll vid KOL fram, vilket ju också framgår av de nya riktlinjerna för astma och KOL från Socialstyrelsen.

    Just när vintern tagit ett fast grepp över hela vårt land, känns det bra att tänka på att sommar och grönska ändå snart står för dörren. Fysioterapeuterna kommer att finnas på plats under Almedalsveckan och planering pågår för fullt.

    (null)

    Bra arbetsmiljö och god patientsäkerhet hänger ihop!

    Ett av hälso- och sjukvårdens och omsorgens största problem är att det inte finns rätt förutsättningar för att leda och att alla professioners kompetens inte tas tillvara i alla delar av organisationen. Det behövs nytt fokus och ett nytt modigt ledarskap som inser att god arbetsmiljö är en förutsättning för bra patientsäkerhet.

    SKL presenterade idag rapporten Patientsäkerhetskultur, sammanställning på nationell nivå av landstingens mätningar 2012-2014. I sammanfattningen konstateras att det finns en öppen kommunikation, men också bristande stöd från ledningen. Rapporten är intressant, men samtidigt som det ges ett erkännande till de saker som fungerar väl, så behöver det också med omutlig ärlighet beskrivas vad som behöver förbättras.

    Det är bra och nödvändigt att hälso- och sjukvården numer fokuserar på att förbättra patientfokuserade resultat. Det är säkert också bra att hälso- och sjukvården processorienteras alltmer. Men det är också alldeles nödvändigt att förbättra den professionella utvecklingen, att ta tillvara kraften hos alla medarbetare och hos patienter och närstående.

    För detta krävs ett nytt, tillåtande och modigt ledarskap, som vågar fokusera både på hälso- och sjukvårdens kvalitet och ekonomi, och som tar tillvara de forskningsrön, som visar att god arbetsmiljö och patientsäkerhet hänger ihop. Aktuell forskning visar att en integrering av arbetet med patientsäkerhet och arbetsmiljö kan skapa synergier som kan bidra till effektivitet, helhetssyn och delaktighet. Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare bedriva systematiskt patientssäkerhetsarbete. Arbetsgivaren ansvarar också för arbetsmiljön och ska se till att arbetsmiljöarbetet ingår som en naturlig del av verksamheten.

    Bra arbetsmiljö och god patientsäkerhet hör ihop. På liknande sätt som patientsäkerhetskulturen mäts i alla landsting, så genomför också landstingen medarbetarenkäter, som kartlägger nöjdhet och arbetsmiljö. Dessa båda undersökningar behöver samordnas. Med ett mer systematiskt arbete för att identifiera risk för både patienter och medarbetare kan patientsäkerheten och medarbetarsäkerheten förbättras och därmed bidra till en ökad nytta för både patienter och för medarbetare inom hälso- och sjukvård och omsorg.

    Ledare behöver gå före och visa i handling. Våga integrera arbetsmiljö- och patientsäkerhetsarbetet. Bra arbetsmiljö och god patientsäkerhet hänger ihop!