Världshälsodagen 2018 – Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv.

I morgon lördag den 7 april 2018 firas Världshälsodagen. WHO vill genom denna dag uppmärksamma Agenda 2030 och Global Goals. FN tog 2015 fram nya globala utvecklingsmål. Det tredje målet handlar om att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv. Bland annat vill FN minska antalet människor som dör i förtid av icke smittsamma sjukdomar med en tredjedel. Att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv ställer stora krav på förändringar och prioritering av prevention, hälsofrämjande insatser och rehabilitering.

Fysioterapeuterna vill vara en aktiv del av den utveckling som ska drivas globalt och nationellt utifrån FN:s utvecklingsmål. Genom Fysioterapeuternas vision, som knyter an till utvecklingsmålet och som sätter fokus på det vi kan bäst – rörelse – och de vi är till för – patienterna, brukarna, människorna – vill vi utmana oss själva till ständig förbättring och deltar i arbetet med att möta framtidens utmaningar. 

Fysioterapeuterna, som förbund och profession, vill spela en större och mer självklar roll i både hälso- och sjukvården och i samhället. Ta del av lättläst verksamhetsberättelse för 2017 här.

För att nå dit behöver vi ta ett större ansvar för hur samhället och hälso- och sjukvården utvecklas och också för att utmana och utveckla vår egen profession och hur vi arbetar i förbundet. Vi behöver göra detta arbete tillsammans med patientföreträdare, närstående, andra professioner, beslutsfattare, myndigheter, intresseorganisationer och många fler.

Vi vet att hälsa alltmer handlar om det fysioterapeuter kan bäst: rörelse, funktion och fysisk aktivitet. Det gäller både för dem som behöver mer rörelse i vardagslivet och för dem som har särskilda behov av stöd till rörelse.

Med vår vision – att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse – har vi satt bollen i rullning för en utveckling vi bara kan ana. Det finns ingen gräns för hur långt vi kan nå. Det finns inget mål som är för ambitiöst och vi har väldigt mycket arbete framför oss. Vi vet att vi har stora utmaningar framför oss för att säkra och utveckla välfärden. Sverige behöver ett mer offensivt hälsoperspektiv och det är min förhoppning att samhällsdebatten mycket tydligare skulle handla om vår vision – att alla människor ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse. Läs mer i rapporten Tre lyft för Sverige – Fysioterapeuternas initiativ för ett hälsosammare liv för alla 

Inte minst viktigt är det att vi, alla medarbetare i hälso- och sjukvården också kan leva hälsosamma liv, på jobbet. Det är svårt att ge till andra, det som du inte har själv. Hälso- och sjukvården ska kunna ge hopp, trygghet och vara patientsäker. Men det kan bara ske om medarbetarna känner hoppfullhet, tillit och säkerhet. Arbetsglädje är en grundläggande källa för att nå dit. Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv.