Hälften av kommunerna klarar inte sitt rehabiliterande uppdrag

Idag publicerar Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter en ny rapport. En enkätundersökning bland de fysioterapeuter och arbetsterapeuter som är MAR (Medicinskt ansvariga för rehabilitering) visar att mer än hälften av kommunerna inte anser att de klarar sitt rehabiliterande uppdrag fullt ut.  Ta del av rapporten här och läs vår debattartikel i Dagens Samhälle idag.

Det är verkligen högt tryck i rehabiliteringsfrågorna nu. I måndags fick vi äntligen till ett telefonmöte med socialminister Lena Hallengren omkring detta. Sveriges Arbetsterapeuter och Fysioterapeuterna förde fram konkreta förslag på vad som behöver göras för att klara den stora rehabiliteringsskuld som nu växer i samband med Covid 19. Läs mer om våra förslag här.

Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges Arbetsterapeuter och jag i telefonmöte om rehabilitering med socialminister Lena Hallengren i måndags.

I normala fall skulle vi nu strax innan semesterperioden ladda som mest inför Almedalsveckan, som brukar vara ett fantastiskt tillfälle för nätverkande och påverkansarbete. Men i år är det inte alls som vanligt, vi är mitt inne i en allvarlig pandemi och fokus är i stället på att hålla ut och att hålla i med fysisk distansering, tvätta händer, stanna hemma och skydda våra äldre. Och om vi måste resa, så gäller det att göra det ansvarsfullt.

I stället för att resa till Almedalen så kommer vi från Fysioterapeuterna att arrangera det seminarium, som vi hade planerat för Visby, digitalt.
På tisdag 30/6 kl 14 kan du följa vårt seminarium i ett mycket angeläget ämne: Brister vårdkedjan för gravida?  Du kan också ta del av seminariet i efterhand via webben .

I tisdags berättade jag i ett separat blogginlägg att jag inte kandiderar för omval vid Fysioterapeuternas kongress 14-15 november. Jag kommer alltså att avsluta mitt spännande och stimulerande uppdrag den 31 december. Mitt beslut känns helt rätt, det känns bra att sluta medan energin fortfarande är på topp. Och jag är övertygad om att nya krafter kommer att driva Fysioterapeuternas viktiga frågor vidare med full kraft.
Jag anade förstås att mitt beslut och mitt besked i tisdags skulle väcka viss uppmärksamhet, men jag är ändå överväldigad över alla fina kommentarer från goda kamrater på olika sociala medier i veckan. Jag visste att jag har många vänner, men det känns förstås  fint att få bekräftelse på min tes om att ledarskap till mycket stor del handlar om att bygga goda relationer. Eller som IHI:s tidigare ordförande Donald Berwick brukar uttrycka det: “It’s all about relationships “.

Nu tar bloggen sommaruppehåll och återkommer efter semestrarna i augusti. Önskar er alla en skön sommar!