Äldre får inte den rehabilitering de har rätt till

Nu har det snart gått två veckor sedan kongressen och för egen del befinner jag mig i en brytningstid. Allt fokus under hösten har legat på att förbereda och genomföra en digital kongress på så bra sätt som möjligt, och jag är väldigt nöjd med att det trots svårigheter gick att genomföra på ett bra sätt, med många viktiga beslut som fattades.
Min mandatperiod som förbundsordförande räcker året ut så jag hanterar fortfarande ordförandeuppdraget, men försöker förstås i möjligaste mån att hänvisa frågor som är framåtsyftande redan nu till  min efterträdare Cecilia Winberg, som tillträder som förbundsordförande 1 januari.
Tiden fram till dess kommer jag att använda för avslutande möte med förbundsstyrelsen, summering av mina åtta år som ordförande och förstås för överrapportering till Cecilia.
Min tanke är att fortsätta skriva denna veckoblogg varje fredag fram till julveckan och vi planerar också för ytterligare två poddavsnitt, den 4 december och den 18 december.

Åtta år går fort och mycket har hänt i positiv riktning. Men i vissa avseenden slår det mig hur svårt det är att få genomslag för vissa frågor. Jag tänker på det, utifrån en av nyheterna som fått stort medialt genomslag under veckan. Det handlar om IVO:s granskning av medicinsk vård och behandling av personer på särskilda boenden för äldre under covid-pandemin. Generaldirektör Sofia Wallström var skarp och tydlig i sina formuleringar. Det är uppenbart att här återstår mycket att göra, inte minst i form av bättre samverkan mellan regioner och kommuner.

Det finns påtagliga likheter med området rehabilitering för äldre. Redan när jag började uppdraget som förbundsordförande så var frågan om rehabilitering av äldre en prioriterad fråga. Redan då arbetade vårt förbund tillsammans med Sveriges Arbetsterapeuter för att alla kommuner skulle ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR. Vi har alltsedan dess fortsatt påtala att äldre personer inte får tillgång till den rehabilitering de har rätt till. I vårt påverkansarbete riktat till kommuner och regioner, till riksdag och regering har vi enträget upprepat vårt budskap. Vi beskriver det i rapporten Tre lyft för Sverige och i Fysioterapi ger resultat . Vi har påtalat de stora fördelarna, både kvalitetsmässigt och ekonomiskt med att satsa på rehabilitering, särskilt inom kommunal verksamhet. Vi har skrivit många debattartiklar och vi har varit tydliga i våra budskap, och ändå har satsningarna på äldres hälsa och rehabilitering uteblivit.

Debattartikel i Aftonbladet 2018 

Vi har nu veckan skickat den rapport till IVO som Fysioterapeuterna och Sveriges arbetsterapeuter sammanställde i juni 2020 angående kommunernas beredskap ur ett rehabiliterande perspektiv vid covid-19. Rapporten baseras på enkätsvar från medicinskt ansvariga för rehabilitering (MAR) inom kommunal hälso- och sjukvård. Sammanfattningsvis visar rapporten att det under våren 2020 varit en kraftigt minskad tillgång till rehabiliterande insatser inklusive hjälpmedelsutprovning inom den kommunala hälso- och sjukvården. På vissa håll upphörde all rehabiliterande verksamhet. Konsekvenser för patientsäkerhet lyfts i rapporten liksom vilket behov av stöd MAR:arna upplever sig behöva. 

Det saknas alltså inte fakta, och problemen inom äldreomsorgen dyker inte upp som en nyhet. För egen del har jag svårt att stå ut med tanken på att äldre personer inte får tillgång till den rehabilitering som de har rätt till. Jag hoppas verkligen att IVO:s granskning ska leda till systematiska förbättringar inom detta område. Varje individ, ung eller gammal har rätt att bli respekterad och att få tillgång till adekvat vård och rehabilitering. Det finns många goda förbättringsförslag i utredningen God och nära vårds huvudbetänkande, men tiden hastar. Det är dags att gå från ord till handling, och göra det mycket skyndsamt.

Jag fortsätter summera och sammanfatta mina år som företrädare för Fysioterapeuterna. Men i dessa Corona-tider med alla pågående restriktioner vill jag nu önska er en alldeles särskilt fin 1:a-adventshelg. Det gick att förutse i somras att det skulle bli en besvärlig höst och att det skulle krävas mycket av oss, alla och envar. Och det är nu det är dags att påminna varandra om: Håll i och håll ut! Håll fysiskt avstånd, men glöm inte att höras och ses ändå. Ett samtal kan betyda så mycket.

Glad Advent önskar jag er!?