Rörelse är livsviktigt!


När jag fortsätter min summering av åtta år som förbundsordförande så är det ett ord som återkommer väldigt frekvent, nämligen rörelse. Rörelse är en central del av fysioterapi och en central del i Fysioterapeuternas verksamhet. Som fysioterapeut eller sjukgymnast så har du kunskapen om hur viktigt det är med rörelse ständigt med dig och redan för åtta år sedan talade vi i förbundet ofta om fysisk aktivitet, den bästa medicinen. 2014 kom oroande siffror från WHO om att fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för död i världen och leder till att 3 miljoner människor dör i förtida död. När förbundet 2016 antog en ny värdegrund så blev ett av ledorden i rörelse.  Nu har WHO nyligen uppdaterat sina globala riktlinjer för fysisk aktivitet. Uppdateringen visar att det fortfarande är alltför många som ej når upp till rekommenderade nivåer av fysisk aktivitet. För unga personer är 4 av 5 otillräckligt fysiskt aktiva. En nyhet med uppdateringen är att de nya riktlinjerna beskriver hur stillasittande kan kopplas till ohälsa för olika grupper, tex gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomar. WHO uppmanar alla länder att använda sig av riktlinjerna för att öka nivåerna av fysisk aktivitet i alla grupper. I Sverige finns sedan flera år tillbaka ett viktigt arbete inom detta område,  FYSS, en handbok om fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling och som redan tidigare utkommit i två versioner. Ytterligare en uppdatering kommer i början av nästa år.
Folkhälsomyndigheten  arbetar också för närvarande med att ta fram svenska riktlinjer, som kommer att ges ut under våren 2021.

Sammanfattningsvis: Rörelse är enkelt uttryckt livsviktigt! Och som Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten klokt uttrycker det: ”Riktlinjer i sig ger inte mer rörelse eller mindre sittande, men är ett viktigt steg i nationell samordning och kan ge stöd i det regionala och lokala arbetet”.
Idag publiceras avsnitt 31 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse”, där tillträdande förbundsordförande Cecilia Winberg samtalar med Esther-Mary D’Arcy, som är ordförande för Europe Region World Physiotherapy, vars syfte är att stödja medlemsorganisationerna (inklusive Fysioterapeuterna) från 37 europeiska länder, samt att marknadsföra professionen. Samtalet handlar bland annat om likheter och skillnader mellan de 37 medlemmarna och om organisationens arbete med Agenda 2030. (Samtalet sker på engelska.)

I går kväll hade Fysioterapeuterna ordnat ett digitalt glöggmingel och avtackning för mig som förbundsordförande. Jag känner mig fortfarande helt omtumlad och ödmjukt överväldigad av alla fantastiskt fina hälsningar och tal. Inte helt lätt att sitta tillbakalutad hemma i vardagsrummet och bara ta emot. Åtta år sätter definitivt sina djupa spår och jag är väl medveten om att jag har väldigt många goda vänner och kamrater. Ett stort och varmt tack till er som hade arrangerat detta på ett så fint sätt och till alla och envar som skickat hälsningar och gåvor! ??Jag känner mig riktigt kärleksboostad❤️! 

En riktigt trevlig helg önskar jag er alla!