Fångade under Sjukgymnastdagarna ett av många goda exempel, som finns runt om i vårt land, inom området fysioterapi. Bad Anna Gustavsson att skriva några rader som gästbloggare. Tack Anna, för att du gick från ord till handling!
Gästbloggare Anna Gustavson Vårdenhetschef Sjukgymnastik Specialistvård, Landstinget Gävleborg:
”Tillbaka hemma igen efter tre intensiva Sjukgymnastdagar i Göteborg. Många intressanta föreläsningar och jag hade förmånen att prata med LSR´s ordförande och bli inbjuden som gästbloggare till hans blogg. Jag är stolt över att skriva dessa ord och över att vara chef för Sjukgymnastik Specialistvård i Landstinget Gävleborg. På 1 år har vi ökat från 36 till 46 sjukgymnasttjänster. Vi har målmedvetet gnuggat på i vår strävan att bli fler så vi kan erbjuda fler patienter sjukgymnastiska insatser av högsta kvalitet.
Våra framgångsfaktorer är bl. a. lojala, flexibla och kunniga medarbetare. Vi har också förmånen att ha kloka verksamhetschefer, divisionschefer och en landstingsdirektör som förstår vikten av att patienter får sjukgymnastisk behandling, helst tidigt i sin sjukdom eller efter sin skada. Våra politiker har också haft modet att satsa på rehabilitering för att de förstått vilken positiv skillnad våra insatser gör för patienterna. Vår enhet ligger i framkant inom många områden och jag är jättestolt över mina medarbetare. När jag lyssnar till kollegor som föreläser om olika ämnen på dessa tre dagar så blir jag imponerad! Imorgon är det åter vardag och vi ska fortsätta omsätta forskningsresultat till nytta för våra patienter i deras vardag. Innan jag börjar jobba imorgon ska jag träna! 0630 blir det löpband och styrka. Klart vi ska leva som vi lär och forskningen visar så tydligt att fysisk aktivitet är bra mot nästan allt. Vem vågar låta bli att röra på sig?”
Var inbjuden till Landstinget i Jönköpings län att medverka vid deras träffar med alla vårdcentraler, drivna av landstinget. Jag mötte sjukgymnaster från primärvården under två dagar för intressanta samtal och dialoger. Bra av landstinget att bjuda in företrädare för professionerna, vi behöver fler arenor för dialog. Ta del av min presentation här. Medverkade gjorde också Lena Nordemar, årets sjukgymnast i Sverige 2012, med temat direkt access.
Deltog också förra veckan i Nationella Kvalitetsregisterkonferensen i Stockholm. Eftersom jag förra året arbetade på den enhet på SKL, som ansvarar för kvalitetsregister, så kändes det hemvant. Kunde fortfarande känna en positiv adrenalinkänsla från förra årets konferens i Karlstad, då jag tillsammans med Carina Thorstensson var moderator. Helt klart är området kvalitetsregister ett område där vi fysioterapeuter behöver bli mer delaktiga och bättre, både på att registrera i kvalitetsregister och att ta plats i styrgrupper, där vi kan tillföra nya perspektiv. Vi lär bl.a. av Svensk Sjuksköterskeförening, som på bilden ovan redovisar sitt pågående indikatorsarbete.
Energifyllt i Västernorrland Hög kvalitet sägs ibland bestå i att överträffa förväntningarna. Jag reste till Sundsvall o Härnösand, för att möta medlemmar, presentera mig och LSR och ha en dialog. Men distriktsstyrelsen, med Elisabeth Haraldsson i spetsen, hade lagt ned ett mycket stort arbete, för att ordna en energifylld dag och kväll och lyckades överträffa förväntningarna. 25% av länets sjukgymnaster slöt upp, ställde frågor och var aktiva och mycket engagerade. Mycket inspirerande. Ta del av min presentation här
Goda exempel radades upp och årets sjukgymnast i Västernorrland korades på initiativ av Atlas Sjukgymnastik. Det var Lotta Jakobsson, områdeschef i Sundsvalls kommun, som belönades för ett långsiktigt och framgångsrikt förbättringsarbete inom området fallprevention. Ett lysande exempel på god fysioterapi, som både minskar lidande för den enskilde och kostnader för samhället. Under kvällen hölls också årsmöte med distriktet, lokalt 200-årsfirande för Sjukgymnastiken i Sverige och 70-årsfirande för LSR. Konstaterade också att distriktsordförande Elisabeth Haraldsson funnits med som lokal ordförande i 25 år. Imponerande!