Gävleborg och Akut förbättring

20131025-054454.jpg

Är det verkligen dags för vintertid nu i helgen? Känns som om tiden är lite ur led, vi hade +17 grader och strålande sol när vi besökte Bollnäs, den 23 oktober

20131024-170011.jpg
Denna vecka har bl.a. omfattat ett besök i LSR-distriktet i Gävleborg. Blev mött vid Centralen i Gävle av facklige företrädaren Eva Matton, fick en snabbguidning av Gävle och därefter bilfärd till landstingsfullmäktigemötet i Bollnäs tillsammans med distriktsordförande Magnus Moberg. Vi blev välkomnade av landstingsfullmäktiges ordförande Björn Brink (C) och ägnade sedan ett par timmar åt att lyssna på fullmäktiges debatt och också hade bra samtal i pauserna med nyckelpersoner, bl.a. finanslandstingsrådet Eva Tjernström (S), sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck (C) och landstingsdirektör Svante Lönnbark. Vi påtalade bl.a. möjligheterna och fördelarna med sjukgymnast i frontlinjen i primärvården, med Löberöd och Brahehälsan som gott exempel. Har skrivit tidigare om Brahehälsan i min blogg här. Vi upplevde ett stort intresse för våra frågor och passade också på att bjuda in politikerna att ”gå i en sjukgymnasts fotspår” under en dag. Det uppskattades, Eva Tjernström, som är ordförande i Landstingsstyrelsen i Gävleborg, kommer att gå med distriktsordförande Magnus Moberg vid tillfälle framöver.

Just nu är det ett utmärkt tillfälle för alla sjukgymnaster att ta tillfället i akt: Bjud in din lokala politiker att följa dig under en halvdag, ett par timmar eller kanske en hel dag. Kunskap och egenupplevelser är viktigt för förståelsen för vad en sjukgymnast/fysioterapeut kan och gör.
På kvällen medverkade jag i distriktets årsmöte,där jag höll ett anförande om dagsaktuella frågor inom LSR och för sjukgymnastiken i stort. Stort intresse och god uppslutning bland sjukgymnastkollegorna också i Gävleborg, vilket känns mycket värdefullt. Det lokala fackliga arbetet är grunden i professions- och fackförbundet LSR.

20131025-061254.jpg Torsdag och fredag har jag deltagit i den nationella konferensen Akut förbättring, där team från akutmottagningar runt om i landet redovisade de förbättringsarbeten som pågått under det senaste året. Läs mer om projektet Akut förbättring här Att förbätta tillgänglighet och kvalitet och arbetsmiljö på akutmottagningarna är mycket angeläget, och de resultat som visades upp var imponerande. Konferensen inleddes av socialminister Göran Hägglund, som tryckte på vikten av gränsöverskridande samarbete och ständiga förbättringar. Av Twitterflödet och hashtag #sklakutvard framgår att programmet för dagarna uppskattades och höll hög kvalitet. Jag träffade den enda sjukgymnasten, som deltagit i programmet Akut förbättring, Mia Mauritsson, som är sjukgymnast på akuten på Helsingsborgs lasarett. Sjukgymnast finns på ett antal akutmottagningar i landet, och är uppskattade. Bekymret är att traditionen inte stödjer hälsofrämjande ersättningssystem, för om de gjorde det skulle det vara mer självklart att se sjukgymnaster på akuten. Sjukgymnaster kan göra stor skillnad för bättre patientresultat inom vissa områden på akuten.

20131025-144314.jpg Fick också presenterat en första utvärdering av Sjukgymnastdagarna 2013. Rekord med 1750 deltagare, bästa utvärderingen nånsin och mycket nöjda deltagare. Hur ska vi kunna förbättra ytterligare. Jo, nu krävs en noggrannare analys, vilket vi kommer att genomföra inom kort. Ambitionen måste vara att nästa liknande evenemang ska bli ännu bättre
20131025-144105.jpg
Har i eftermiddag också deltagit i avtackningen av Göran Stiernstedt, direktör vid SKL avdelningen för vård och omsorg. Göran slutar på SKL nu och efterträds av Hans Karlsson, idag landstingsdirektör i Värmland. Jag ser nu fram mot att få möta både Göran Stiernstedt och Hans Karlsson i sina nya uppdrag. Göran i rollen som socialdepartementets person som ska minska byråkratin i hälso- och sjukvården där sjukgymnaster kan bidra i det arbetet, och Hans i rollen som direktör på SKLs avdelning för vård och omsorg. Det känns fint att veta att Hans sedan tidigare har bra insikt i fysioterapeutiska frågor. Bl.a. var ju Hans en av experterna i det seminarium som LSR arrangerade i somras i Almedalen.

Nu snart dags för helg och tid för återhämtning. Tid också att natten till söndag ställa om klockan. Det kommer att bli mörkare på kvällen, MEN till en början något ljusare på morgonen

20131025-095225.jpg