Grundutbildningen, Miljöpartiet, Kvalitetsmässan och debattartikel om framtidens hälso- och sjukvård

20131122-090528.jpg
INSTÄLLT, INSTÄLLT, INSTÄLLT
Ibland är det besvärligt att vara pendlare. Denna vecka kunde ha börjat bättre. Plötsligt inställt tåg, ingen förinformation till mig som kund, bara senareläggning av bokning över huvudet på mig som resenär. Ja, SJ fick mig till veckans första perspektivskifte. Måtte inte hälso- och sjukvården göra så här, bara bestämma över huvudet på patienter och närstående eller ovanför huvudet på sina medarbetare. Vilken frustration det väcker när informationen och ursäkterna uteblir, och folk skyller på varandra. Nåväl, efter att ha tvingats starta dagen redan kl 4, kört bil två timmar till tåget, så hann jag i alla fall i tid till uppvaktningen på utbildningsdepartementet…

20131118-145716.jpg
Statssekreteraren Peter Honeth tog emot vår delegationen från LSR
Syftet med uppvaktningen var att utifrån kongressbeslutet påbörja uppvaktningen för en förlängd grundutbildning. Läs gärna mer om vår uppvaktning här. Vi fick till ett bra samtal. Peter Honeth visade sig vara väl insatt och påläst på våra frågor, och gav oss tipset att precisera våra synpunkter ytterligare, inför en fortsatt dialog. Detta kommer vi självklart att göra, och ser fram mot förnyade möten med utbildningsdepartementet i början på 201420131120-184613.jpgHar under veckan också hunnit med att träffa företrädare för ytterligare ett partis riksdagsgrupp, nämligen Miljöpartiet. Jag träffade tillsammans med förbundsdirektör Mats Einerfors och FS-ledamoten Mari Lundberg två hälso- och sjukvårdspolitiker från MP. Det var Agneta Luttropp, ledamot i Socialutskottet och Gunvor G. Ericsson, vice gruppledare och ledamot i Socialförsäkringsutskottet, som bejakade vår inbjudan till LSR:S kansli. Vi förde bra samtal kring hållbar social välfärd och hälsa och diskuterade kring hur ett kunskapslyft för fysisk aktivitet och fysioterapi kan genomföras. Ta del av vår presentation här

20131122-091410.jpg
Torsdagen handlade för min del om kvalitet ur flera perspektiv. Dels medverkade jag på Kvalitetsmässan i ett seminarium om prioriteringar, ett seminarium som innehöll en mycket erfaren tungviktare i dessa frågor, Bo Lindblom, Socialstyrelsen. Dessutom Elisabeth Wennlund, sjukhusdirektör, Stockholms Sjukhem och också utsedd av Dagens Medicin till Årets kvinnliga ledare 2013. Moderator och arrangör var Dag Ström, BDO. Ta del av presentationerna från prioriteringsseminariet här Vårdens svåra val Bo Lindblom  Vårdens svåra val Elisabet Wennlund Hälsovård-en prioritering StefanJutterdal

Under torsdagen publicerades också en gemensam debattartikel mellan LSR och Vårdförbundet

20131121-211335.jpg Den publicerades i Dagens Samhälle, där jag och Sineva Ribeiro skriver tillsammans, och pekar på möjligheter till förbättring av hälso- och sjukvården. Vi är beredda att ta vår del av ansvaret, som fack- och professionsorganisationer, men det förutsätter också insikt, förståelse och ett modigt agerande hos ansvariga politiker. Läs vår debattartikel i Dagens Samhälle här

Tänk så fort ett år kan gå! För ett år sedan, 17 november 2012, valdes jag på Sjukgymnastförbundets kongress till förbundsordförande. I samband med detta höll jag ett linjetal, min programförklaring inför den kommande mandatperioden. Läste det ånyo, och tycker nog att det mesta fortfarande är mycket aktuellt! Under det här året har jag träffat och lärt känna många, många nya människor. Vilken förmån, att få leda ett professions- och fackförbund, där det i princip bara finns mycket engagerade människor, att få bedriva gränsöverskridande samverkan med många människor och bidra till arbetet med allas delaktighet.

Jag både börjar och slutar detta blogginlägg med berättelser från tågens värld. Det blir många möjligheter till perspektivskifte när man åker tåg ofta. T.ex. upplevde jag denna vecka både intensivt höstrusk och vackert vinterlandskap under olika resor med tåg. Vintern är i annalkande också i södra Sverige. På småländska höglandet och i delar av Västergötland befann sig plötsligt det framrusande tåget i gränslandet till vintern

20131122-103204.jpg