Hållbarhet som norm

Frågan om hållbarhet kommer allt högre på dagordningen. Nästa vecka riktas många blickar mot toppklimatmötet i New York där världens ledare 23 september träffas. Samtidigt uppmanar Fridays for future under den kommande veckan till en global strejk för klimatet. I samband med detta presenterar vi idag från Fysioterapeuterna det andra avsnittet av En podd i rörelse med temat Hållbarhet som norm, där jag samtalar med Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision och den enda fackliga representanten i regeringens Agenda 2030-delegation. Lyssna på podden här. Du hittar mer här om hur vi tar ställning för hållbarhet inom Fysioterapeuterna.

Veckan inleddes för min del med att medverka på Hälsoriksdagen, en hel dag fylld med föredrag och symposier om hälsa. Det blev en bra dag, men ganska mycket om det som redan är känt. Men det blev uppenbart att samhället nu behöver agera mer offensivt. Hållbar hälsa är precis lika viktigt som hållbart klimat.

-Vi är på god väg med det förebyggande arbetet, sa socialminister Lena Hallengren och nämnde bl.a. arbetet på Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten samt utredningen God och nära vård, med en gemensam färdplan och målsättning. ”Men vi måste bli mer effektiva och framgångsrika med det förebyggande arbetet”, fortsatte socialministern. 

Apropå ämnet hälsa, så publicerade Folkhälsomyndigheten i veckan en videoinspelning med en sammanfattning av ett seminarium i Almedalen 2019 på temat folkhälsa, där jag var en av flera medverkande. Jag skrev om detta  seminarium i ett blogginlägg i juli, att det kanske var det viktigaste seminariet under Almedalsveckan. Se sammanfattningen från seminariet här.

Det har varit en händelserik vecka. Bl.a. har regeringen lämnat sin budgetproposition. Läs min och förbundets kommentar till budgetpropositionen här i ett blogginlägg från i onsdags. 

I onsdags bjöd Socialutskottet och Cancerfonden in till ett välbesökt seminarium om levnadsvanor och cancer i riksdagen. Även här konstaterades i enighet att det förebyggande arbetet behöver accelereras. 

År 1959 examinerades en kurs med sjukgymnaster på Karolinska Institutet. I veckan träffades en stor del av kursen återigen på Karolinska Institutet för att fira 60-årsjubileum. Imponerande! Tillsammans med FoU-chef Cecilia Fridén träffade jag dessa mycket aktiva personer i måndags kväll och fick delta i deras firande. Foto: Erik Cronberg

I onsdags uppmärksammade SKL 100 år av allmän och lika rösträtt som grund för lokal demokrati. Jag var tillsammans med andra fackliga ledare inbjuden till en festmiddag med företrädare för kommuner och regioner i Stockholms stadshus, med högtidstal av såväl H.M. Konungen Carl XVI Gustaf, Talman Andreas Norlén och SKL:s ordförande Anders Knape. Det blev en högtidlig kväll i demokratins tecken och det finns verkligen anledning att tacksamt tänka på arbetet från demokratins förkämpar, som gjort det möjligt för oss att idag kunna leva i ett demokratiskt samhälle.

1919 var det år då riksdagen fattade det första beslutet om lika och allmän rösträtt. Det var samma år som min mor föddes. Inte förrän 1921 kunde kvinnor och män rösta till riksdagen på samma villkor.

Vi blev också påminda om att demokrati inte är en självklarhet. Runtom i vår värld kämpar människor idag för demokratins grunder och inte heller vi kan ta demokrati för givet, demokratin är något som måste vinnas  varje dag. 

Nu närmar sig helgen, låt oss ta vara på den och hoppas på skön och klar septemberluft. Trevlig helg!