God och nära vård i corona-tider


Det är nu en dryg månad sedan corona på allvar började påverka allas vår vardag. Just nu jobbas det otroligt mycket och det görs heroiska insatser av vårdpersonal. De senaste dagarna har vi på förbundet fått signaler om att det är ökande efterfrågan på fysioterapeuter inom intensivvård, det gäller runtom i landet och inte minst i Stockholm, där det behövs fysioterapeuter till den nya fältsjukhuset i Älvsjö.
Jag såg ett inlägg på Instagram från Therese Olsson, fysioterapeut inom intensivvård i Västerås och förhandlingsråd i Fysioterapeuternas distrikt Västmanland. Jag ringde Therese och fick berättelsen om hur tuff situationen är för henne och kollegorna inom intensivvården just nu. På större sjukhus finns det flera kollegor inom intensivvården, men på de flesta sjukhus finns det en enda fysioterapeut på IVA, berättar Therese.
-Jag ser framför mig att det kommer att finnas ett mycket stort behov av våra rehabiliteringsinsatser i det akuta eftervårdsförloppet. Covid-patienter har en lång IVA-vårdtid, vilket leder till nedsatt funktionsförmåga. Det kommer att krävas mycket stora rehabinsatser för många patienter, säger Therese. 
Foto: Privat, från Therese Olssons Instagramkonto

Från förbundet fortsätter vi arbetet med att intensivt försöka svara på alla frågor från oroliga medlemmar. Fysioterapeuterna arbetar intensivt med påverkansarbete för att hjälpa företagande fysioterapeuter, bland annat genom att lyfta tre viktiga frågor.
1. Regeringens stödåtgärder måste omfatta alla företagare. 2. Lagen ska inte hindra företagande fysioterapeuter från att gå in och jobba på sjukhus eller andra delar i hälso- och sjukvården. 3. Alla företagare ska ha möjligt att få betalt för att arbeta digitalt.

Ett framsteg som gjorts i veckan är att nu omfattas även bolag (aktiebolag och handelsbolag) som är offentligt finansierade av regeringens olika krispaket, t.ex. korttidsarbete. Läs reportage i tidningen Fysioterapi här. Vidare är vi nära en överenskommelse om att företagande fysioterapeuter – och läkare- ska kunna gå in och ta anställning i en region, alternativt att regionen upphandlar den tjänsten.
(* En överenskommelse med SKR blev klar under söndagen den 5 april r.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/overenskommelseominlaningavvardpersonal.32705.html)

När det gäller frågan om att kunna debitera digitala vårdmöten så är det besynnerligt svårt att få förståelse för detta argument. Borde vara självklart att alla regioner skulle kunna ha en liknande möjlighet som Region Västra Götaland beslutade om den 24 mars. Vi kommer att oförtrutet fortsätta vårt påverkansarbete gentemot SKR och de olika regionerna i denna fråga.

En annan effekt av covid-19 är att årets Almedalsvecka nu är inställd, ett klokt och självklart beslut som vi för vår del i Fysioterapeuterna fattade redan föregående vecka. Läs mer om förbundets information om covid-19.

I onsdags, mitt i corona-tider lämnade utredaren Anna Nergårdh efter tre års utredningsarbete sitt huvudbetänkande om God och nära vård. Hela utredningen har präglats av stor delaktighet och ett mycket inkluderande arbetssätt. Huvudbetänkandet innehåller många bra förslag, däremot får inte ett nytt system för nationella taxan riskera att bygga in ojämlikheter över landet.

Många företagande medlemmar är oroliga för förslagen om nationella taxan i utredningen. Från förbundet förstår vi din oro och tar den på stort allvar. Vi har från förbundet under utredningens gång varit tydliga med att vi vill ha kvar en form av nationell reglering även om nationella taxan i sig skulle behöva utvecklas, allt är ju inte bra med nuvarande system.

Det betänkande som nu är presenterat är att betrakta som förslag. Nu är gången så att Socialdepartementet kommer att skicka ut utredningens betänkande på remiss till bland annat Fysioterapeuterna.

Förbundet kommer noggrant att analysera utredningens förslag och skriva ett utförligt remissvar, som ska förankras i förbundsstyrelsen. Efter att tiden gått ut för att skicka in remisser kommer sedan departementet att bereda förslag där regeringen sedan väljer vad som ska tas vidare i en eventuell proposition till riksdagen.

I en snabbkommentar till förslagen om nationella taxan har vi uttryckt oss så här: ”Vi anser att det är viktigt att det även fortsatt finns bra möjligheter för ett småskaligt företagande. Ett nytt system får inte riskera att bygga in ojämlikheter över landet. Därför ser vi redan nu ett behov av att ytterligare förstärka den nationella regleringen.”

I många andra delar av detta huvudbetänkande från utredningen förs fram bra förslag för att stärka förebyggande och rehabilitering, ingen tidigare statlig utredning har gjort det så tydligt förut. Dessa förslag kommer vi att ställa oss positiva till, inte att förväxla med våra synpunkter angående nationella taxan.

Läs mer om utredningen och också mina och förbundets kommentarer här.

Avslutningsvis en uppmaning till oss alla var och en. Låt oss göra vad vi kan för att följa myndigheternas tydliga råd och anvisningar. De som arbetar i hälso- och sjukvården gör allt vad de kan för allas vår skull, ofta med fara för sin egen hälsa. Deras arbetssituation är beroende av hur du och jag agerar.
Låt oss ta vårt personliga ansvar! 

Och så avslutningsvis ett stort och varmt tack till alla kämpande medarbetare i hälso- och sjukvården. Ni är värda all vår tacksamhet! Trevlig helg!