Fysisk aktivitet räddar liv. Och ”If your horse dies, get off it”

20140228-131524.jpg
Ny WHO-rapport-Fysisk aktivitet räddar liv!
Under veckan kom en mycket viktig rapport från WHO om fysisk aktivitet. Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för död i världen och leder till att 3 miljoner människor dör ”i onödan”. Fysisk aktivitet och träning uppmärksammades också nyligen i Vetenskapens värld. Ytterligare en spännande rapport Sitta är nya röka kom i veckan från Anna Iwarsson, sjukgymnast, ledarskapsspanare och författare. Det är helt uppenbart, att området fysisk aktivitet i allmänhet och Fysioterapi i synnerhet är områden, som är avgörande för vår hälsa, både nu, men ännu mer i framtiden.

20140228-120949.jpg Det finns en direkt koppling mellan behovet av mer kunskap om fysioterapi och det utbildningspolitiska program som nu är antaget av Fysioterapeuternas förbundsstyrelse. Vi behöver både en längre grundutbildning och en specialistordning godkänd av samhället.

20140227-141310.jpg
The Microsystem Festival i Jönköping 2014
I veckan arrangerades den elfte internationella Mikrosystemfestivalen i Jönköping, med 200 deltagare från 12 länder. En enorm kraft som gör stort intryck, alla dessa möten som uppstår när besjälade människor från många länder träffas för att nätverka och förbättra hälso- och sjukvården. En rad föreläsare i världsklass med bl.a. Göran Henriks, Helen Bevan och Christer Fuglesang och massor av kunniga och engagerade deltagare och ett lysande arrangemang gör dessa dagar till något som verkligen går att rekommendera.

Särskilt intryck gjorde Helen Bevan, som till vardags är ledande ”Change Agent” i NHS i Storbritannien. Genom sitt oerhört kunniga och engagerade sätt att föreläsa och att få med sig deltagarna gör hon stora avtryck. Hon berättade bl.a. om det arbete som hon leder med Change Day i England, som nästa vecka äger rum för andra gången. Hon talade också mycket om vikten av att som förändringsledare kunna använda sig både av det hierarkiska systemet och nätverkande och att använda både hjärta och hjärna i förändringsarbetet.

20140227-143117.jpg
Hon beskrev också förändringsarbetet som en balansgång mellan att vara troublemakers och rebell och vikten av att både sätta båten i gungning och ändå kunna sitta kvar i båten

20140227-143607.jpg

20140228-121549.jpg
Styrelsemöte med distriktsstyrelsen i Stockholm
Det fackliga arbetets kärna är det arbete, som görs av alla medlemmar. En del i det är styrelsemöten för distriktsstyrelserna, ofta förlagda kvällstid. I måndags kväll var jag inbjuden att medverka på distriktsstyrelsen i Stockholm, som träffades i Sacos lokaler på Sabbatsbergs sjukhus och hade där ett engagerat samtal kring namnbytesfrågan, utbildningspolitik och lönefrågor.

Styrgruppen för levnadsvaneprojektet sammanträdde i tisdags för att dra upp riktlinjerna för det sista årets arbete inom levnadsvaneprojektet, med anslag från Socialstyrelsen. Fysioterapeuterna har en rad olika insatser riktade till sektioner och distrikt under 2014. Läs mer om levnadsvaneprojektet på förbundets hemsida.

Avslutar detta blogginlägg med ytterligare en reflektion från Helen Bevan. Hon talade om konsten att balansera på slak lina mellan hierarkier och nätverk, mellan att uppfattas som troublemaker och rebell, att driva sin sak hårt och viljestarkt, men att ändå känna av när ”loppet är kört”.
-”Men HUR länge ska man driva sin fråga och hur vet man när det är dags att sluta?”, frågar någon av deltagarna.
Hennes svar kom reptilsnabbt, och gjorde att lokalen fylldes av glada skratt
-”If your horse dies, get off it”, sa Helen.

20140228-130753.jpg

Vårdval igen- se fysioterapi som en möjlighet, inte en kostnad

20140221-091505.jpg
Debatt och landstingsstyrelsebeslut om vårdval i Värmland
Denna vecka har det återigen handlat en hel del om vårdval. Landstinget i Värmland har under ett drygt år utrett vårdval sjukgymnastik /fysioterapi för primärvården. Debattartikeln från förra lördagen visar att det finns politisk oenighet i frågan. Vi i den centrala delen av förbundet hade i måndags en överläggning med landstinget. Vi känner oro för att förslaget inte i tillräcklig grad tar hänsyn till olika kvalitetsparametrar och vi har svårt att se utvecklingspotentialen. Gången i ärendet är att landstingsstyrelsen fattade beslut i frågan i onsdags, varefter landstingsfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet 11 mars. Därefter är planen att vårdvalet träder i kraft 1 juni. Men i ytterligare en debattartikel flaggar oppositionen för att de vid ett eventuellt maktskifte efter valet i höst, kommer att överväga om de ska riva upp beslutet om vårdval för sjukgymnaster och fysioterapeuter.

Jag känner mig nöjd med att vi nu har en bra kontakt med landstinget, och att vi kommit överens om att noggrant följa införandet och vilka konsekvenser det får, tillsammans med landstinget. Ett problem i sammanhanget är kommunikationen och i viss mån engagemanget. När vårdval nu kommer att införas i såväl Västra Götaland som Värmland, så berör det alla fysioterapeuter och sjukgymnaster i primärvården och kanske också till viss del slutenvården i dessa län/regioner. Det är alltså inte alls enbart en företagarfråga, utan berör alla offentliganställda också, och det här är något, som inte verkar ha nått fram i tillräcklig grad.
Förbundsstyrelsen har nyligen formerat en vårdvalsstrategisk grupp, för att bättre kunna påverka denna typ av arbete, både på kort och lång sikt. Frågan är komplex, men inte desto mindre viktig. Det finns stor risk för att de ersättningssystem, som tas fram i respektive landsting/region inte beaktar varken de förebyggande och hälsofrämjande insatser eller de självklara rehabiliteringsinsatser som fysioterapeuter kan bidra med utan i stället fokuserar enbart på hur kostnader ska kunna reduceras.

20140221-091853.jpg
Saco Vård möttes i veckan i Läkarförbundets hus
De fack- och professionsförbund inom Saco som är verksamma inom hälso- och sjukvården träffas regelbundet i en konstellation, som benämns Saco Vård. Där delger vi varandra aktuell situation inom respektive förbund, och där samtalar vi kring möjliga samarbetsområden, där vi tillsammans kan stärka vårt gemensamma intresseområde. De förbund som ingår i Saco Vård förutom Fysioterapeuterna är Läkarförbundet, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Tandläkarförbund, Akademikerförbundet SSR, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Dietisternas Riksförbund, Tandhygienistföreningen, Psykologförbundet, Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation och Sveriges Veterinärförbund

20140221-094808.jpg
Mikael Renberg besökte Fysioterapeuternas kansli i veckan
Det finns många kopplingar mellan Fysioterapi och idrottens värld. Ofta finns skickliga fysioterapeuter i bakgrunden till framgångsrika idrottsprestationer. När skidåkaren Johan Olsson nyligen gjorde comeback, och det genom att ta ett OS-silver, så sa han direkt efter loppet: ”Min fysioterapeut sa att mina muskler var i toppform, och då är det ju så”.
Mikael Renberg är en av många idrottsstjärnor, som efter idrottskarriären valt att utbilda sig till fysioterapeut. Tidningen Fysioterapi hade ett reportage om Mikael Renberg i nr 7, 2012. I tisdags besökte Mikael Renberg vårt kansli och vi hade en intressant diskussion omkring hans drivkrafter för att bli fysioterapeut, synpunkter på utbildningen och andra utvecklingsmöjligheter. Mikael planerar att slutföra sin fysioterapeututbildning i Luleå i januari 2015. Jag passade också på att resonera med Mikael hur han använder sitt fysioterapeutiska synsätt i sin roll som hockeyexpert i SVT. Hockey är ju för dagen synnerligen aktuellt, eftersom Tre Kronor spelar OS-semifinal mot Finland idag fredag eftermiddag.

Nästa vecka arrangeras The Microsystem Festival i Jönköping, en årligt återkommande internationell mötesplats för förbättring hälso- och sjukvård. Temat för årets konferens är personcentrerad vård och reflektion från de senaste årens utveckling och jag ser fram mot givande kontakter med utvecklingsinriktade personer från tolv länder, och kring en rad föreläsningar och seminarier. Bl.a. medverkar Christer Fuglesang och Helen Bevan som föreläsare. Följ gärna konferensen via Twitterflöde på #qmikro.

20140221-104845.jpg

Använd fysioterapeuters och sjukgymnasters kunskap

20140214-122225.jpg
Göran Stiernstedt beskrev sitt uppdrag att effektivisera svensk hälso- och sjukvård vid ett seminarium som ordnades av Dagens Medicin i veckan.
Han beskrev de olika områden, som han riktar in sig på, styrsystem, arbetssätt/arbetsbeskrivning samt eHälsa/IT. Upplägget känns intressant, men jag tror det är nödvändigt att kontinuerligt påminna om dels att det handlar om HÄLSO- och sjukvård, inte bara traditionell vård, dels att det handlar om en multiprofessionell organisation och att det är viktigt att hela tiden ha med det i utredningen. Göran Stiernstedt har varit tydlig med det från början, med det finns ändå alltid en risk att det i slutänden koncentreras till de ”traditionella”yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Fysioterapeuter och sjukgymnaster är en av de yrkesgrupper som definitivt kan och vill bidra i detta sammanhang. Ta del av  Göran Stiernstedts presentation här

Jag och förbundet får fortsatt många frågor kring namnbytet och inte minst avgiften på 700kr för att ansöka om legitimation som fysioterapeut. I veckan uppvaktade jag Socialstyrelsen, tillsammans med representant för SKL. Socialstyrelsen har ett regelverk att förhålla sig till, och nästa steg blir att vi återigen trycker på till Socialdepartementet för att åstadkomma nödvändiga förändringar för att underlätta att så många sjukgymnaster som möjligt vill byta till fysioterapeut. Självklart är detta en angelägen fråga för sjukvårdshuvudmännen också, och det känns bra att vi i detta fallet kan agera tillsammans med SKL, fortsättning följer alltså.

20140214-124238.jpg
Jonas Andersson (FP), regionråd och Pär Lundqvist, (FP), politisk sekreterare, besökte Fysioterapeuternas kansli
Regionfullmäktige i Västra Götaland beslutade i tisdags enligt förslag, om att införa vårdval rehab i primärvården. Vi hade från förbundet fört fram våra synpunkter på de risker vi ser med det nu antagna förslaget. Jag vet att våra synpunkter väckt uppmärksamhet, och det är nu viktigt att noga följa upp det beslut som är taget. Vid ett sedan tidigare inbokat möte med företrädare för Folkpartiet Västra Götaland kunde vi i torsdags direkt påbörja diskussionen om uppföljning. Vi hoppas nu tillsammans med Fysioterapeuternas distriktsstyrelse i Västra Götaland från förbundsstyrelsen kunna få till direkta uppföljningmöten med den politiska ledningen i regionen, för att kunna påverka vårdvalsutvecklingen i positiv riktning, så att fysioterapeuters och sjukgymnasters kunskaper tas tillvara på bästa sätt i organisationen.

20140214-130157.jpg
Change Day kommer nu till Sverige, ett initiativ där vi som förbund engagerat oss tillsammans med flera andra organisationer. Change Day syftar till att förbättra svensk hälso- och sjukvård och omsorg. Det är en internationell rörelse vars målsättning är att förverkliga den potential som finns i alla individer och grupper. Allas engagemang, hos såväl patient och profession som politiker, ska kanaliseras via changeday.se och bli verklighet.
Läs mer om Change Day här

Och så Vinter-OS, som påverkar oss dagligen och vi gläds över fantastiska prestationer från många deltagare. Men visst kändes extra, när fysioterapeut-studenten Alexander Majorov gjorde en lysande insats i TV-rutan. Grattis till en jättefin prestation och bra placering Alexander!
Bra tajming med reportaget om Alexander i senaste numret av tidningen Fysioterapi!

20140214-125753.jpg

Skjut upp beslutet om Vårdval Rehab i Västra Götaland

20140209-070920.jpg
Veckan som gått har jag lagt mycket tid på att nå fram med vårt budskap att beslutet om Vårdval Rehab i Västra Götaland måste skjutas upp.
I en debattartikel i GöteborgsPosten framför vi tillsammans med starka patientföreträdare vårt tydliga budskap. Regionfullmäktige sammanträder på tisdag 11/2 i Vänersborg, och jag hoppas att Helen Eliasson (S) och Jonas Andersson (FP) och övriga beslutsfattare i regionfullmäktige lyssnar på oss och inte kör över. Fysioterapeuterna har förklarat sig oeniga på 7 av 10 punkter i MBL-förhandlingarna. Trots detta antog regionstyrelsen förslaget, och nu är det dags för regionfullmäktige. Att ändra inriktning på beslut så sent i processen är svårt, men inte omöjligt.
Fysioterapeuterna är inte emot vårdval. Vi stödjer det syfte politiken har med vårdval, men problemet är att det förslag som nu ska fattas beslut om motverkar politikens eget syfte. Det riskerar bli sämre kontinuitet för patienter med långvariga besvär t.ex.reumatiker och smärtpatienter. Det riskerar också att slå sönder idag fungerande team av fysioterapeuter, vilket i sin tur riskerar leda till sämre tillgänglighet och kvalitet för patienterna.
Kort sagt, vi är bestörta över att regionen väljer att ”köra över” oss, trots att vi är oeniga i MBL paragraf 14 på sju av tio punkter. Det underlättar knappast ett förtroendefullt samarbete med en yrkesgrupp, som är en av nycklarna för att förebygga ohälsa och inaktivitet, och de levnadssjukdomar som växer kraftigt i samhället nu och en av de yrkesgrupper, som är livsviktiga för patienter med kroniska sjukdomar.

20140204-075904.jpg
Seminariet på LeadingHealthCare
förra lördagen blev en bra injektion i debatten om hur vi ska få en bättre hälso- och sjukvård. Tydliga budskap från ett antal föreläsare och forskare kombinerat med en paneldebatt där många professioner var delaktiga. Seminariet kunde lätt ha kantrat och blivit alltför negativt och stuprörsbetonat, men så blev inte fallet. Tvärtom så lyfte olika forskare fram olika möjligheter, vilket var välgörande. Exempel på intressanta frågor som ventilerades: ”Går det att STYRA vård överhuvudtaget?” ”Vem är till för vem, ledaren för gruppen eller gruppen för ledaren?”
Själv betonade jag vikten av att ständigt tänka i hälsoperspektiv, inte enbart sjukvård. Jag betonade också vikten av ett nytt ledarskap, som tränar sig i empati och som bättre förmår ta tillvara allas delaktighet, det multiprofessionella teamet med patienter och närstående som främsta deltagare. Många intressanta synpunkter och inlägg kom under eftermiddagen. Ta gärna del av foton och övrig dokumentation här

20140209-075305.jpg
Jämställdhetsminister Maria Arnholm låtsasringer till Belinda Olsson
I torsdags deltog jag på SKLs konferens om hållbar jämställdhet HÅJ. Skickliga föreläsare och debattörer avlöste varandra på scenen, och det blev en intressant dag om ett viktigt ämne. Många av de 400 deltagarna tyckte i en sms-fråga att jämställdheten går framåt. Jag, tillsammans med 33% tyckte inte det. Särskilt när det gäller ekonomisk jämställdhet står det stilla. Kvinnobranscher, såsom hälso- och sjukvården, behöver följas upp noggrannare och det behöver ske förbättringar. Det här kravet kommer vi tillsammans med andra fackliga organisationer att driva hårt detta år.
Se gärna intressant debatt i ämnet mellan Gudrun Schyman och Maria Arnholm i förra söndagens Agenda (SvTPlay 2/2 Agenda, del 4 av 19)

20140209-080644.jpg
I fredags eftermiddag hade Lena Hallengren Öppet hus på hemmaplan i Kalmar, i samband med högtidsdag. När Lena, som är vice ordförande i riksdagens socialutskott besökte vår förbundsstyrelse i augusti, så hade vi en mycket bra diskussion, som fick Lena att skriva några väl valda ord på Twitter. Jag passade nu på att uppvakta henne med en tårta, som påminde henne om detta tweet och om fysioterapi och sjukgymnastik.

Norrbotten, namnbytesmingel, vårdvalsoro och bättre hälso- och sjukvård

20140129-062621.jpg
Andrea Matuska, Linn Jansson, Lotten Gustafsson, föreläsaren och fysioterapeuten Lisbeth Eriksson samt Christian Fell välkomnade mig till Luleå I veckan har jag besökt Norrbotten och träffat fysioterapeutstudenter och lärare på Luleå Tekniska Universitet. Att få möta studenter och försöka förmedla glädjen och rikedomen i att arbeta som fysioterapeut är inspirerande. Ta del av min presentation här. Jag fick många intresserade frågor, och tyckte att vi fick till en bra dialog och mycket energi i rummet. Jag fick också möjlighet att träffa några av lärarna på fysioterapeutprogrammet och ventilera frågeställningar kring namnbytet och andra professionsfrågor.

20140129-230134.jpg
Närsjukvårdschef Camilla Andersson och medarbetare på IVAK Jag fick också möjlighet att besöka Piteå Älvdal sjukhus, som förra veckan utsågs till bästa mindre sjukhus av Dagens Medicin. På sjukhuset träffade jag Camilla Andersson, närsjukvårdschef med ansvar för sjukhuset och omkringliggande vårdcentraler och fick en intressant och givande pratstund om ledarskap, men också om kvalitetsarbete generellt och fysioterapi speciellt. Camilla är nämligen också liksom jag hängiven kvalitetsarbetare men också fysioterapeut. Vårt samtal ledde också till att Camilla nu lämnar sina tankar som gästbloggare här:

20140129-230942.jpg
Jag har förmånen att få arbeta på ett av Sveriges bästa sjukhus, det bästa i kategorin mindre sjukhus enligt tidskriften Dagens Medicins ranking. Sedan oktober förra året är jag närsjukvårdschef för Piteå Älvdal vilket omfattar akut omhändertagande, medicinska specialiteter, rehabilitering, psykiatrisk vård för vuxna och primärvård för en befolkning på 60 000, med närmare 900 medarbetare.

Hur kan Piteå Älvdals sjukhus vara bäst i Sverige? Här finns en anda av att våga gå före och våga sticka ut trots att man inte är så stor. Vi har duktiga chefer och duktiga medarbetare som är drivande och resultatinriktade. Vi utnyttjar det lilla sjukhusets fördelar när det gäller samarbeten över gränserna. Jag är så glad och stolt över det arbete som görs och den utmärkelse vi fick förra veckan från Dagens Medicin. Min utmaning blir nu att vidmakthålla de goda resultaten och att fortsätta arbetet med att förbättra i hela vårdkedjan – det är den som är patienternas verklighet, på sjukhuset är man bara vid korta tillfällen.

Hur har då jag blivit närsjukvårdschef? Jag arbetade 11 år kliniskt som fysioterapeut innan jag 2005 övergick till att arbeta med verksamhetsutveckling och senaste åren som chef på olika nivåer. Jag har alltid drivits av en vilja av att göra bättre och tillsammans med mina erfarenheter som fått som fysioterapeut har jag tagit mig hit. I fysioterapeut-yrket fick jag mängdträning i arbete i olika slags team, samarbete med olika professioner men även öva upp min förmåga att driva ärenden själv. Med mig har jag också min orubbliga tro på betydelsen av fysisk aktivitet. Just nu är det mest yoga och skidåkning som gör att tanken och själen har en stark och skön kropp att bo i även när det är stressigt och krävande på jobbet. Jag har inte tvekat när chanserna till utveckling har dykt upp i mitt arbete – hoppas Du också hoppar på när tåget passerar dig!
Camilla Andersson, Närsjukvårdschef, Piteå närsjukvårdsområde, Piteå älvdals sjukhus

20140129-233834.jpg
Under onsdagen besökte jag tillsammans med FoU-chefen Birgit Rösblad Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna, för att lära mera om hur kiropraktorer utbildas och arbetar. Rektor Gerdana Gordin och prorektor Anders Grönqvist guidade runt och informerade om verksamheten och det blev ett lärorikt möte.

20140129-235536.jpg
Under onsdagseftermiddagen hade vi kaffe och tårta och namnbytesmingel på kansliet. Inbjudna var andra fackliga organisationer och samarbetspartners. I minglet syntes bl.a Lena Haglund, ordförande FSA, Göran Arrius, ordförande Saco samt Lars Fresker, ordförande OFR.

Oro för beslut om vårdval i Västra Götaland och Värmland

Regionfullmäktige i Västra Götaland ska besluta kring vårdval rehab inom kort, och det skapar oro bland sjukgymnaster och fysioterapeuter. Vi har från Fysioterapeuterna fört fram våra argument, som inte alls innebär att vi är emot vårdval i sig. Vi stöder syftet att åstadkomma bättre tillgänglighet, valmöjlighet och kvalitet för invånare och patienter. Problemet är att det förslag som regionstyrelsen ställt sig bakom innebär stor risk för sämre kontinuitet och kvalitet för patienterna, särskilt för patienter med kroniska sjukdomar. Vi har förklarat oss oeniga i MBL-förhandlingar på central nivå, och har nu skickat personligt brev till alla fullmäktigeledamöterna. Vårt krav är tydligt, ta inget beslut nu, frågan vinner på att bearbetas ytterligare, för att inte samarbetade team av sjukgymnaster och fysioterapeuter ska tvingas att splittras läs om oron, i PartilleTidning och för att inte patienter ska få SÄMRE möjlighet till valfrihet och kontinuitet. Vår profession är i grunden positiv till vårdval, men förutsättningarna att lyckas med vårdval rehab är usla, om man från början är djupt oeniga. Samma typ av problematik finns i Värmland, där frågan kring vårdval är på väg till landstingsstyrelsens arbetsutskott inom kort.

Nu strax på väg till seminarium med Leading Health Care Hur får vi en bättre sjukvård?. Jag ska medverka i en panel, och kommer att trycka på patientens perspektiv, på vikten av ett nytt modigt ledarskap som tar tillvara den kraft som finns i alla professioner och framförallt hos patienter och närstående. Men jag kommer också att fortsätta argumentera för att tala om HÄLSO- och sjukvård, inte enbart sjukvård. Det förebyggande arbetet och området hälsa behöver lyftas i alla perspektiv

20140201-105840.jpg