En ny vardag i Sverige

Det kändes märkligt att komma tillbaks till Stockholm i måndags. Med våra tankar fortfarande hos offren för terrordådet i fredags och deras närstående stannade Sverige upp för en tyst minut i måndags kl 12. Jag var på plats på Drottninggatan utanför Åhléns just då. Det var en stark och mäktig tystnad.  De senaste dagarnas starka upplevelser av solidaritet och hjälpinsatser från så många ger hopp. Aldrig förr har väl polisen fått så många tack och kramar för sina hjälteinsatser. Det gäller nu att inte vika undan, utan att fortsätta vårt arbete i ett öppet och inkluderande samhälle. Tillsammans står vi starka!

Att efter denna minnesstund återvända till en vardag med möten och dialoger tog emot. Men tack vare goda samtal kom arbetsveckan igång. Det blev snarast så att samtalen blev ännu mer öppna än vanligt. Känslan av ökad gemenskap och öppenhet människor emellan är stark dessa dagar i Sverige.

Under måndagskvällen samlades vi på kansliet både till en hälsoresa, med fortsatta samtal om hälsa och vår vision samt till en särskild överläggning med Stockholms läns landsting om vad fysioterapeuter kan bidra med i framtidens hälso- och sjukvård.


På måndagens hälsoresa (t.v) deltog Krister Torssell, Sunt Arbetsliv, Britt-Marie Ahrnell, författare och anhörig, Marie Granberg, Fysioterapeuterna, Kristina Billberg, Sveriges Farmaceuter, Anders Printz, Vårdförbundet, Anna Ingmanson, Stockholms läns landsting samt Aina Blom, jag själv och Mardjan Dubois från Fysioterapeuterna. På överläggningen med Anna Ingmanson, närsjukvårdschef, Stockholms läns landsting (t.h) deltog förutom jag själv Aina Blom, Marie Granberg och Jörgen Lundqvist, Fysioterapeuterna.

I tisdags fick vi glädjande besked om nya medel från Socialstyrelsen, för arbetet med levnadsvanor. Fysioterapeuterna har under flera år bedrivit detta arbete, under projektledning av Raija Lenne. Läs mer om Fysioterapeuternas arbete med levnadsvanor här.

Igår onsdag träffade vi regiondirektören i Skåne, Alf Jönsson. Från förbundet deltog jag tillsammans med vice förbundsordförande Cecilia Winberg, Terttu Lempinen, ordförande i distriktsstyrelsen Skåne och Anna Österblad, förhandlingsråd Skåne. Vi samtalade om aktuella frågor i Region Skåne och om hur fysioterapeuter på ett ännu bättre sätt ska kunna bidra till utvecklingen i framtidens hälso- och sjukvård.

I anslutning till detta gjorde vi ett intressant verksamhetsbesök i Lund, på Gerdahallen, som visade upp sitt arbete i gränslandet mellan sjukvård och friskvård. Vi hann också med ett lunchmöte i Kristianstad med fysioterapeuter knutna till levnadsvanearbete och Region Skånes Kunskapscentrum för levnadsvanor.

Överst t.v. möte med regiondirektör Alf Jönsson. Överst t.h. distriktsordförande Terttu Lempinen, Alf Jönsson och förhandlingsråd Anna Österblad. Nere t.v. besök i Gerdahallen: Stefan Jutterdal, Terttu Lempinen, Cecilia Winberg, Anna Österblad samt Stefan Karlsson, sjukgymnast i Gerdahallen. Nere t.h. lunchmöte om levnadsvanor (foto: Hannes Bjerstam) med Anette Holm, Heléne Henriksson, Region Skåne, Linda Jenvén, Skåneidrotten, Anna Österblad, Terttu Lempinen, Stefan Jutterdal, Cecilia Winberg, Fysioterapeuterna, Maria Bjerstam, Region Skåne 

Det har varit en kort arbetsvecka, men med mycket turbulens. Och nu är det snart dags för påskhelg. Jag vill önska dig en riktigt fin helg med ett foto från i tisdags morse, från Kungsträdgårdens blommande körsbärsträd.

Glad Påsk!