Samordnad utveckling för god och nära vård

Efter en skön påskhelg inleddes arbetsveckan med att regeringen la fram sin vårbudget. Det finns både bra och mindre bra förslag i budgeten, framförallt efterlyser vi från Fysioterapeuterna en tydlig satsning på prevention och rehabilitering. Läs Fysioterapeuternas kommentar till vårbudgeten här.

En av de bra och intressanta saker som prioriteras av regeringen är det uppdrag till utveckling av god och nära vård, med Anna Nergårdh som ansvarig utredare. I onsdags träffades referensgruppen för olika professioner på Socialdepartementet för en genomgång av upplägget. Representanter från Sveriges Arbetsterapeuter, Vårdförbundet, Sveriges läkarförbund, Kommunal och Fysioterapeuterna deltog. Det blev ett bra och intressant möte och så här långt känns det lovande. ”Varför skulle det lyckas nu, när vi redan försökt få till en satsning på nära vård tidigare under lång tid?”, sa Anna Nergårdh. En viktig förutsättning är att det byggs tillit, och att det fortsatta arbetet sker med ett klart och tydligt patient- och invånarperspektiv. Ta del av Anna Nergårdhs presentation här.

En av de första delarna i uppdraget handlar om att göra en konsekvensanalys av en professionsneutral förbättrad vårdgaranti, och i denna fråga blev jag också intervjuad i tisdags av Governo, ett konsultföretag, som bistår utredningen.

En fråga som är närbesläktad, nämligen akutmottagningens roll i framtiden, diskuterades ingående igår torsdag då ledarnätverket After the Edge träffades i Göteborg, på Sahlgrenska Universitetssjukhusets akutmottagning. Vi fick en intressant föredragning från Tobias Carlsson och Per Gyllén, båda chefer för akutverksamheten på Sahlgrenska Östra respektive Sahlgrenska Sahlgrenska. Frågan om akutmottagningarnas funktion är het, med pressad arbetsmiljö och vårdplatsbrist. Inte minst mot bakgrund av den förväntade ökningen av antalet äldre är akutmottagningsfrågan viktig – en fördubbling av antalet äldre över 80 år förväntas till 2030.

Vårt budskap är att det är nödvändigt att satsa betydligt mer på förebyggande och rehabiliterande åtgärder, för att mildra krisen på akutmottagningarna. Läs en tidigare publicerad debattartikel i ämnet här.


Sektionschef Per Gyllén (överst t.h) guidade oss i det innersta av akutmottagningen verksamhet. Överst t.v. Sören Fogde, Marie Lois Ivarsson, Per-Henrik Nilsson, Per Gyllén och Eva Fellenius. 

I morgon lördag den 22 april arrangeras March for Science. Fysioterapeuterna stödjer detta initiativ, som kommer från USA där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet. Marscher arrangeras i Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala. Läs mer här.

I en ledare  The moving generation i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Physiotherapy fick jag i veckan möjlighet att beskriva de utmaningar och drömmar jag ser inom fysioterapi. Genom snabb spridning i sociala medier har jag fått respons från kollegor via mejl och hälsningar på sociala medier från många håll av världen. Det påminner mig om hur världen har krympt och hur vi kommit närmre varandra i en global och digital värld. Men också om att förutsättningarna att verka inom hälso- och sjukvård är så olika i olika delar av världen, det handlar om olika perspektiv.

Olika perspektiv handlar det om i naturens värld också. Svenskt aprilväder visar sitt rätta jag nu. Ena dagen strålande vårsol och nästa stund blåsigt och kallt, som en isande vinterdag. Låt oss hoppas på en vårlig helg. Trevlig helg!