Rörelse och stillasittande, Vitalis och Saco

Denna vecka har handlat om både rörelse och stillasittande. Först två intensiva dagar i Stockholm med förbundsstyrelsemöte via video, dialoger kring hälsa och heldag med Saco ordföranderåd. Sedan två dagar i Göteborg på Vitalis och passande nog samtidigt en debattartikel i GP.

Tillsammans med företrädare för Riksidrottsförbundet och GIH publicerade vi från Fysioterapeuterna igår torsdag en debattartikel i GP: Ska svenska barn vara de mest stillasittande i Norden? Det behövs bättre förutsättningar för rörelse på många fronter, både mer idrott på schemat och mer rörelse under hela skoldagen och där hemma. Dessutom behövs bättre förutsättningar och bredare kompetens inom elevhälsan, exempelvis kan fysioterapeuter bidra med hälsofrämjande insatser och stödja lärarna i det förebyggande arbetet. Vi välkomnar därför också den utredning om elevhälsan utredning om elevhälsan som initierats i veckan.


Jag läste vår debattartikel i GP till frukost, direkt i tidningen, och med fin utsikt över Göteborg

Från Fysioterapeuterna deltog Charlotte Wåhlin och jag på Vitalis, där mer än 3000 personer lyssnade på mängder av föreläsningar, nätverkade och besökte intressanta utställningar på mässan. Dagarna var lärorika och gav många tillfällen till att knyta viktiga kontakter för förbundets fortsatta arbete med eHälsa och digitalisering.

Vi följde bl.a. primärvårdsspåret under onsdagen, där mycket handlade om nya arbetssätt och möjligheter för att stärka den nära vården. Medverkade gjorde bl.a. regeringens utredare Anna Nergårdh och Peter Berglund, Glesbygdsmedicinskt centrum. Många tillfällen till nätverkande. Överst från Primärvårdsspåret. Nere t.v. samtal med fysioterapeut och verksamhetsutvecklare Ragnar Styrbjörn och kommunikationsdirektör Anna Strömblad, Landstinget i Kalmar län. Nere t.h. samtalar Charlotte Wåhlin med Peter Berglund.

I början av veckan arrangerade vi ännu en hälsoresa, med bra samtal kring vår vision om hälsa. Alltid spännande med sammansättningen av grupperna, med nya möjligheter till spännande samtal och reflektioner.


På måndagens hälsoresa deltog Henrik Botha, Matting AB, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, Elisabeth Wallenius, Sällsynta diagnoser, Anders Wahlberg, Sveriges Psykologförbund och jag själv. Foto: Caroline Agrell, Fysioterapeuterna.

Under tisdagen träffades alla ordföranden och förbundsdirektörer från Sacos 23 förbund till Saco ordföranderåd. Dagen ägnades till stor del åt förberedelser inför Sacos kongress, som går av stapeln i november. Sacos ordförande Göran Arrius höll ihop ordförandedagen på Sacos kansli i Gamla Stan

Idag fredag 28 april firas Världsdagen för arbetsmiljö och jag vill gärna uppmärksamma det här på bloggen. Arbetsmiljöfrågorna är grundläggande och viktiga, förbundsstyrelsen har dessa frågor som prioriterade, dvs att fullfölja de uppdrag i mål 2, som beslutades av Fysioterapeuternas kongress i november 2017: Arbetsmiljö och villkor som möjliggör ett patientsäkert och hållbart yrkesutövande.

Önskar en skön helg, med ett foto från i söndags, från cykeltur till havet. Ta vara på Valborgshelgen och så hoppas vi på lite värme och sol.