Gästblogg av Cecilia Winberg på konferens i Orlando

Efter två dagar i Boston åkte vi i fredags kväll till Orlando för IHI forum. IHI forum är en internationell konferens om kvalitets och förbättringsarbete som anordnas årligen i Orlando och som lockar forskare, kliniker och beslutsfattare från hela världen till några dagars samtal och lärande. Miljön är positiv, välkomnande och kreativ men som vanligt vid konferenser kanske inte så nytänkande i formatet. Det blir mycket sittande och lyssnande. Jag hittade dock ett laddningsrum fyllt med utrustning för konditionsträning och möjlighet att följa presentationer samtidigt som man går eller cyklar.
I uppladdningen till konferensen fick den svenska truppen möjlighet att träffa flera personer som har bidragit mycket till den utveckling av förbättringsarbete som vi ser idag. Vi har lyssnat till och diskuterat med Brent James om hur man förbättrar och standardiserar verksamhet genom mätningar, reflektion och utvärdering. Vi har diskuterat med Brenda Reiss Brennan som forskat kring omhändertagande av personer med mental ohälsa. Båda två framhåller teamet som nödvändigt för arbetet.


Många möten med personer som är av betydelse för förbättringsarbete. Längst ner den svenska truppen.

Det gör mig också glad att man i så många sammanhang lyfter betydelsen av prevention och hälsofrämjande åtgärder. För att kunna möta de demografiska utmaningar som vi står inför måste vi arbeta proaktivt och med hälsofrämjande åtgärder. Det är allas vårt ansvar. Man berättar från Dellin health hur man fokuserade på anställdas hälsa för att därmed kunna sprida ringar på vattnet och för att spara pengar. Åtgärder behöver vara individanpassade och riktade mot individens specifika problematik.
Under veckan finns det återkommande ord som också leder till eftertanke. Helhet är ett sådant ord. Vi behöver se till hela individen och kan inte längre fokusera på en del av kroppen eller problematiken. Någon behöver tillsammans med patienten ta ett övergripande ansvar. Vi behöver inte stuprören längre. Nyckeln till framgång beskrivs också genom till de personer och patienter som vi ska behandla. Genom att skapa goda relationer, genom tillgänglighet, genom kunskap om de vi är till för, genom kontinuitet och genom co-production kan vi tillsammans bidra till en bättre hälso- och sjukvård. Co-production är medskapande, personcentrering och ett begrepp som du kan läsa mer om här.
Ett tredje ord som återkommer är betydelsen av teamet. Det finns många professioner i hälso- och sjukvård och tillsammans kan vi bäst hjälpa patienten. Låt patientens behov styra vilka personer som ingår i teamet och vilka insatser som ska göras.
Under veckan har jag också berörts flera gånger av styrkan i en berättelse. Flera personer har delat sina erfarenheter av sjukvård. Erfarenheter som ibland var dramatiska och som ibland var på kanten till döden men som lett till reflektion och eftertanke kring hur man vill bli och hur man blir bemött inom vården. Starkast intryck gjorde Bryan Stewenson som höll en fantastisk föreläsning. Genom närhet till de vi är till för, genom att skapa nya berättelser, genom hopp och genom att ibland göra också det som är obekvämt. Först då tror han att vi kan förändra något på riktigt. Hans Ted-talk rekommenderas.

Det har varit en lärorik vecka med många nya kontakter och med många nya samtal. Ett stort tack till hela den svenska gruppen för engagemang, värme, insikt och klokhet. Ett speciella tack till Göran Henriks som har arrangerat besök hos de mest betydelsefulla personerna i denna krets. Och ett tack till Heidi Stensmyren som tillsammans med Göran var den som initierade resan.