God och nära vård – en primärvårdsreform

Idag överlämnade regeringens utredare Anna Nergårdh delbetänkande två i sin utredning,  God och nära vård – en primärvårdsreform

Fysioterapeuterna tar med en positiv förväntan emot förslagen i utredningens andra delbetänkande. Vi tycker att det är särskilt viktigt att den förändring som pågår beskrivs som en långsiktig process där vården ska flytta närmare invånaren. Det är positivt att en statlig utredning för första gången orkar ta steget och tydligt lyfta frågor kring prevention och rehabilitering som en förutsättning för en hållbar hälsa. Glädjande är också att interprofessionell utbildning och interprofessionella arbetssätt lyfts fram tydligt i betänkandet, liksom ett personcentrerat förhållningssätt det är viktiga förutsättningar för framtidens hälso- och sjukvård.

I betänkandet lyfts också frågorna kring kompetensutveckling för professionerna inom såväl sociala omsorgen som hälso- och sjukvården som en nyckelfråga för framtiden. Dessa och många andra frågor återstår att tydligt belysa inför slutbetänkandet i mars 2019. Bland dessa frågor finns exempelvis införandet av MAR – medicinskt ansvarig för rehabilitering i alla kommuner, fysioterapeut i elevhälsan och en högkvalitativ företagshälsovård för människor i arbetslivet – alla dessa satsningar är ett led i en närmre vård med fokus på prevention och rehabilitering!

I veckan som gick sammanträdde Fysioterapeuternas förbundsstyrelse i dagarna två, kombinerat med deltagande i konferensen Utvecklingskraft i Jönköping.

Det var intensiva och givande dagar med ett digert program, där ett stort antal förbättringsarbeten presenterades, särskilt med betoning på ökad patientmedverkan och systemförståelse.

Jag medverkade också i ett föredrag om nya perspektiv efter ett plötsligt hjärtstopp. Läs mer om det och om Utvecklingskraft här.

På förbundsstyrelsen fanns bl.a. ärenden som årsstämma för Fysioterapeuterna Service AB, nationella taxan, hållbarhetsarbete och fastighetsfrågor.

Upprop-prioritera personalens hälsa. Idag startar den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Tillsammans med sex andra fackförbund skickar vi vårt budskap idag i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Idag fredag hade jag också en gästblogg hos Forum for Health Policy med rubriken 5 förslag för en offensiv hälsopolitik.

Önskar nu alla en riktigt skön helg med ett kvällsfoto från Vätterstranden i veckan