Så fort ett år går! Med några glimtar summerar jag här året 2018, sett ur mitt perspektiv som förbundsordförande för Fysioterapeuterna. Jag har nu haft förmånen att få företräda professionen i sex år och 2018 firade förbundet 75 år. Vi firade på olika sätt hela året, men en verklig höjdpunkt var att en ljummen sommarkväll tillsammans med förbundsstyrelsen få träffa tidigare förbundsordföranden och studentordföranden. Det blev en högtidlig och stark kväll med en mäktig känsla att vara insatt i ett sammanhang, där så många styrelser och medlemmar kämpat tillsammans för bättre villkor under så lång tid. Sju av förbundets totalt 14 ordföranden fanns i rummet och samlade på en och samma bild!
Under hela året har vi bedrivit vårt påverkansarbete med Fysioterapeuternas initiativ Tre lyft för Sverige som utgångspunkt. Och arbetet fortsätter oförtrutet resten av mandatperioden, i strävan mot vår vision: ”Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse”.
I mars träffades en stor del av alla förtroendevalda i Fysioterapeuterna till Rådsmöte, ett sätt att stämma av och ge varandra energi och inspiration, mitt i mandatperioden. Läs mer här.
En mycket viktig och energigivande del i uppdraget som förbundsordförande är att träffa medlemmar i vardagen, ta del av deras arbete, upplevelser, problem och möjligheter. Under året har jag fortsatt resa mycket i vårt avlånga land, och några glimtar finns nedan, från verksamhetsbesök i Västmanland, Norrbotten, Uppland, Värmland, Stockholm och Göteborg och Småland.
Uppvaktning hos Socialministern är också en viktig och självklar del i påverkansarbetet. Och det var bra och energigivande att få med studenternas perspektiv vid vårt möte med Annika Strandhäll. Ett annat positivt möte med socialministern var ett verksamhetsbesök på Stureby vård- och omsorgsboende med fokus på rehabilitering.
Debattartiklar är också en självklar och viktig del i påverkansarbetet. Här några glimtar från året som gick. Du hittar debattartiklarna samlat här.
I slutet av året nådde vi en överenskommelse kring Nationella taxan för 2019. Frågan om nationella taxan har funnits med i många år. Den ingår nu också som en del i utredningen God och nära vård.
I slutet av året tog förbundsstyrelsen beslutet att söka inträde i AkademikerAlliansen och därmed lämna avtalssamarbetet med Vårdförbundet. Vi ser nu fram mot nya viktiga tag i arbetet med att förbättra bl.a. lön, arbetsmiljö, kompetensutveckling och karriärtjänster tillsammans med andra akademiska hälsoinriktade förbund.
2018 var första tillfället som Fysioterapeuterna deltog i Järvaveckan, en intressant och växande mötesplats.
Almedalsveckan är alltid en höjdpunkt. När jag cyklade iväg mot färjan detta år, så var det med en särskild känsla av tacksamhet över att min egen rehabilitering lyckats så bra och att jag åter kunde vara med fullt ut på banan i påverkans-eldoradot i Visby. Där gjorde jag bl.a. en sammanfattning av vårddebatten i fullsatt tält och de från förbundsstyrelsen som fanns i Visby utstrålade arbetsglädje vid det frukostmöte som vi arrangerade.
Under Almedalsveckan uppmärksammas Dagens Medicins maktlista. I år blev jag särskilt glad över att det uppfattas positivt att jag använder min personliga erfarenhet av att vara patient för att lyfta Fysioterapeuternas frågor. Det är nämligen en medveten handling. Jag har länge drivit dessa frågor, men känner mig nu ännu mer stärkt i min övertygelse om vikten av att involvera patienter och närstående i förbättringsarbetet i hälso- och sjukvården.
Det internationella samarbetet är en positiv och viktig del i förbundets arbete. I juni besökte jag till exempel Danmark tillsammans med Cecilia Winberg, vice ordförande och Helena Pepa, förbundsdirektör, för att fira att Danske Fysioterapeuter firade 100 år.
I april träffades den europeiska delen av WCPT till inspirerande General Meeting i Dublin, läs gärna mer här.
Och i oktober medverkade jag i det finska förbundets kongress.
Att få dela ut utmärkelsen Årets fysioterapeut är alltid väldigt roligt. I år gick priset till Clarissa Gnatt i Bromölla. Både Clarissa själv och hela arbetsplatsen utstrålade arbetsglädje. Besöket på Tryggakliniken i Bromölla gjorde stort intryck på oss. Läs mer här.
Arbetsglädje är en otroligt viktig del i vardagen. Här arbetsglädje tillsammans med förbundsstyrelsens arbetsutskott.
Samtalet med Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden kommer jag att minnas. Jag har fått många glada tillrop för min medverkan i podden, och det känns förstås bra, att andra har kunnat ha glädje av min berättelse.
En sak som har varit särskilt positivt under 2018 och som har blivit en riktig snackis, är att studenterna klivit fram och tagit en mer självklar och berättigad plats i hälso- och sjukvårdsdebatten. Det ger hopp för framtiden! Här fångade jag delar av deras nätverk på Patientsäkerhetskonferensen i Älvsjö i september.
En mycket minnesvärd dag var Riksdagens högtidliga öppnande, dit jag i år var inbjuden. Men någon regeringsförklaring blev det inte, och ingen regering under hela hösten heller för den delen.
2018 var mitt första år i Sacos styrelse och det har varit ett intressant och lärorikt år. Vi lade en god grund vid mötet i februari, förlagt till Berlin.
och avslutade med styrelsemötet i december. Roligt att ha fått lära känna nya sammanhang och nya människor.
Avslutar dessa glimtar från året som gick med att rikta ett stort tack till Fysioterapeuternas förbundsstyrelse och till förbundets kansli för allt arbete under det gångna året. Det har varit ett intensivt och arbetsamt år, men också ett roligt år tillsammans. Stort tack för allt gott arbete!
Och så skickar jag med min förbundsledare från årets sista nummer av tidningen Fysioterapi. Tack för ett fint 2018!
Nu tar vi sats inför ett nytt år och hälsar år 2019 välkommet.
GOTT NYTT ÅR till alla läsare!