Kommentarer till dagens regeringsförklaring


Idag har Sverige fått en ny regering, 134 dagar efter valet i september. Jag lyssnade med stort intresse på dagens regeringsförklaring från statsminister Stefan Löfven och gjorde några reflektioner. T.ex. intressant att han lyfter fram att villkor och arbetsmiljö för anställda inom vård och omsorg ska förbättras, vi kommer från Fysioterapeuterna att följa det med spänning.

Han pratar om hållbarhet ur flera perspektiv för att vi tillsammans ska kunna rusta för en framtid för de barn och unga, som idag växer upp i Sverige. Hållbarhet blir också tydligt då han nämner att rehabilitering och företagshälsovård är avgörande. Viktiga områden där vi fysioterapeuter är en självklar del.

Andra viktiga områden för oss fysioterapeuter är den utbyggnad av psykiatrin som ska göras för att bryta den psykiska ohälsan. Det är bra. Det är också bra att förutsättningarna för personer med funktionsnedsättningar förbättras och man från regeringens håll vill satsa på hög och god kvalitet i äldreomsorgen.

Därför tycker jag att det är speciellt intressant att Lena Hallengren som ny socialminister får ansvaret för såväl hälso- och sjukvård som äldrefrågor. Det skulle kunna bidra till att underlätta det pågående omställningsarbetet till god och nära vård. Det är alltför ofta som kommunernas ansvar för hälso- och sjukvård glöms bort.

I Almedalen i somras intervjuade jag Lena Hallengren om hennes syn på rehabilitering. Lyssna på ett klipp från intervjun här.

Från Fysioterapeuterna har vi under det senaste året arbetat hårt för Tre rörelselyft för Sverige , för barn och unga, i arbetslivet och för äldre. Vägen framåt heter hållbar hälsa och välfärd, och utan hållbar utveckling blir det varken hållbar hälsa eller välfärd.

Två dagar före valet i september skrev jag en debattartikel: Lägg den största energin på en satsning på hälsa. 134 dagar senare är den fortfarande lika aktuell och jag vill gärna tipsa vår nya regering om att ta del av den.

Vi ser från Fysioterapeuterna fram mot ett gott samarbete med den nya regeringen och hoppas inom kort få möta er i olika sammanhang.