Var finns listan för den mest hållbara hälso- och sjukvården?

Under veckan som gått har Sverige fått en ny regering och det är nu dags att börja följa upp och ställa krav på regeringens arbete. Läs Fysioterapeuternas kommentarer till regeringsförklaringen här.

Under veckan har Dagens Medicin presenterat årets lista för bästa sjukhus och medarbetare och ledningar har på många håll kunnat glädjas välförtjänt åt att ett långsiktigt målmedvetet arbete med ständiga förbättringar ger resultat.  Ett stort grattis till ett gott resultat, Oskarshamns sjukhus, Värnamo sjukhus och Universitetssjukhuset i Örebro. 

I framtiden kommer en av de största utmaningarna för hälso- och sjukvården att handla om personalförsörjningen. För att kunna rekrytera medarbetare behöver arbetsgivare arbeta hårt med hållbar hälsa, inte enbart ur patientperspektivet utan också ur medarbetarnas perspektiv. Arbetsglädje och ett hälsofrämjande ledarskap kommer att vara en viktig faktor för att behålla och nyrekrytera medarbetare.

Kanske är det dags för en ny lista, typ Den mest hållbara hälso- och sjukvården? Finns någon som är beredd att sammanställa en sådan lista? Kanske kan Socialstyrelsens rapport Bästa möjliga hälsa och en hållbar hälso- och sjukvård vara vägledande?

I går torsdag spanade jag på Framtidens hälso- och sjukvård genom att delta på ett intressant seminarium på Dagens Medicin Agenda. Mycket spännande om AI och digitalisering, men också om ledarskap. En riktigt spännande och innehållsrik dag. Ta del av en del av presentationerna här.

I onsdags kväll bjöd Läkarförbundet in till januarimingel med fokus på fortbildning. Ett viktigt ämne och dessutom ett bra tillfälle för viktiga samtal. Jag fick möjlighet till bra samtal med Lena Hallengren (S), ny socialminister sedan i måndags och hennes statssekreterare Maja Fjaestad om angelägna hälso- och sjukvårdsfrågor och med Barbro Westerholm (L) om ålderism. Tack till Läkarförbundet för en viktig och trevlig kväll. Och för en bra mötesplats. 

Nästa vecka är det dags för första mötet för året med Fysioterapeuternas förbundsstyrelse. Ser fram mot det och att få kicka igång verksamhetsåret tillsammans.

Nu närmar sig helgen snabbt. Önskar er alla en trevlig och skön helg!