Kommentarer till regeringens satsning på hälso- och sjukvård och överenskommelser med SKL



Efter förra veckans utspel från finansdepartementet om det stora finansiella glappet som finns inom välfärden presenterade idag regeringen ett antal satsningar och tillsammans med SKL ett antal överenskommelser inom hälso- och sjukvård. Satsningen omfattar totalt 9,4 miljarder kr. 

Självklart är det viktigt och glädjande att det görs en kraftfull satsning. Det är mycket bra att regeringen och SKL ser behovet och satsar resurser på den kommunala hälso- och sjukvården. Den kommunala hälso- och sjukvården har under alltför lång tid varit eftersatt inte minst avseende antalet fysioterapeuter och möjligheterna till kompetensutveckling. Detta drabbar framförallt vårdtagarna, men även medarbetarna. Satsningen är en tydlig, och välbehövlig, signal och vi hoppas att detta kommer alla medarbetare till del tex. i form av kompetensutveckling.

Satsningen på omställningen till god och nära vård är mycket positiv, liksom att stärka vårdgarantin. Det är bra för att patienterna ska få rätt kontakt och rätt vård direkt. Men det kommer att innebära att det t.ex. behövs fler fysioterapeuter.

Prevention nämns som en viktig del i satsningen på psykisk ohälsa, och att det finns framgångsrika sådana angreppssätt vet vi t.ex. från arbetet med Dans för hälsa, som nyligen tilldelades utmärkelsen Guldskalpellen

Vidare är det självklart bra med satsningar på specialistssjuksköterskor, men det är viktigt att också komma ihåg att det finns en tilltagande brist på medarbetare inom andra professioner, t.ex. fysioterapeuter. Många professioner, däribland fysioterapeuter får betala sin vidareutbildning till specialistfysioterapeut själva, samtidigt som de arbetar. Detta är självklart inte acceptabelt. Det är nu hög tid att inkludera också andra grupper i satsningen på kompetensutveckling.

Vid dagens presskonferens som webb-sändes medverkade såväl socialminister Lena Hallengren (S) som ordföranden i SKL:s sjukvårdsdelegation Marie Morell (M), ett bra tecken att presentera överenskommelserna över partigränserna och mellan staten och SKL. Noterade också att Lena Hallengren gav cred till tidigare socialministern Göran Hägglund för att han startade arbetet med nationella cancerstrategin för mer än 10 år sedan. Det är bra och välgörande med överenskommelser och arbete över gränserna. Bara om vi arbetar tillsammans kan vi klara välfärdens stora utmaningar.