Inledningsanförande Fysioterapi 2019

Inledningsanförande Fysioterapi 2019, Stefan Jutterdal, förbundsordförande Fysioterapeuterna, 2019-10-23

Hjärtligt välkommen till Fysioterapi 2019! Det är en stor förmån att få stå här och hälsa er alla välkomna till tre spännande och intensiva dagar, där vi tillsammans ska lära Av varandra och dela erfarenheter med varandra. Välkommen både ni som finns på plats här på Stockholm Waterfront och ni som följer oss via webben.

För två år sedan satt jag här på åskådarplats och känslan kommer lite tillbaka nu. Någon sa till mig i morse: ”Kul att se dig livs levande!”. Det tycker jag också – det är fantastiskt att stå här igen och det är en stor gåva.

Hållbar utveckling är en av de viktigaste frågorna i vår värld idag. Utan hållbar utveckling kommer vi inte att kunna uppnå hållbar hälsa och välfärd.

FN har tagit fram 17 globala utvecklingsmål, där världens länder enats om vad som behöver göras. Utifrån detta bedrivs ett arbete benämnt Agenda 2030. Det handlar om en omställning på tre plan; social och ekonomisk omställning och den allt viktigare klimatomställningen. En omställning till hållbar utveckling är både nödvändig och möjlig, men tiden är kort och och för att lyckas måste vi hantera de globala utmaningarna tillsammans.

Fysioterapeuterna, som förbund och profession, ska spela en större och mer självklar roll i både hälso- och sjukvården och i samhället, det slogs fast redan vid vår kongress 2016.

För att nå dit behöver vi ta ett större ansvar för hur samhället och hälso- och sjukvården utvecklas. Vi vet att hälsa alltmer handlar om det som fysioterapeuter kan bäst: rörelse, funktion och fysisk aktivitet.

Vår vision  ”Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse” knyter an till FN:s utvecklingsmål 3 och sätter fokus på det vi kan bäst – rörelse – och de vi är till för – patienterna, människorna. Genom visionen utmanar vi oss själva till ständig förbättring och deltar i arbetet med att möta framtidens utmaningar med hållbar utveckling.

Besök gärna Fysioterapeuternas monter, där har vi mer material kring Agenda 2030-arbetet och var en del av arbetet inför nästa års kongress, där kan du skriva dina tankar kring olika frågor som förbundsstyrelsen tar med sig i det fortsatta arbetet med kongresshandlingarna. Hållbarhetsfrågorna kommer att vara väldigt viktiga i detta arbete.

För att kunna arbeta på ett hållbart sätt är det viktigt att ha rätt förutsättningar. Därför är vi oroade över svaren vi fick när vi i en enkät i våras vände oss till våra medlemmar som arbetar inom primärvården. Vi frågade om deras arbetsmiljö och såg oroande tendenser som inte bara riskerar våra medlemmars hälsa utan också patientsäkerheten.  51 procent anser att de inte längre kan sköta sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt och 28 procent befarar att de inte längre kan upprätthålla kraven på patientsäkerhet.

Vi såg att de brister som identifierades har en sak gemensamt, nämligen det nuvarande ersättningssystemet. Därför har vi tre förslag till lösningar:

  1. Gör om dagens ersättningssystem i grunden och utgå från individens behov. I stället för att jaga pinnar behöver vårdgivaren kunna ge adekvat vård utifrån patientens behov.
  2. Förebyggande insatser måste i högre utsträckning än idag generera ekonomisk ersättning från huvudmännen.  Vi har helt enkelt inte råd att låta människor bli sjuka när vi vet att 30 procent av cancerfallen och 80 % av hjärt-och kärlsjukdomar går att förebygga.  Idag går 95% av den totala hälso- och sjukvårdsbudgeten till sjukvård, endast 5% läggs på förebyggande insatser.
    Det krävs nu att politiker vågar investera hållbart och långsiktigt. Enligt WHO skulle 10 investerade kronor i förebyggande åtgärder resultera i 70 kronor tillbaka år 2030!
  3. Hälso- och sjukvården förändras snabbt och det innebär att kompetensutveckling för medarbetarna måste vara inbyggt i systemen. Så ser det inte alls ut idag, många fysioterapeuter får inte möjlighet till kompetensutveckling alls eller får betala den själv och sköta det på sin fritid. Vi föreslår att kravet på kompetensutveckling bör regleras för att en patientsäker vård ska kunna garanteras i framtiden.

 

Inom hälso- och sjukvården ska vi kunna erbjuda patienter och närstående hopp, trygghet o säkerhet. Det kan bara komma från medarbetare som själva känner sig hoppfulla, trygga och säkra.  Du kan inte ge till andra, det du inte har själv. Därför krävs det ett nytt personcentrerat ledarskap, som är hälsofrämjande. som ger nöjda och delaktiga medarbetare och utgår från de som vi är till för, patienter och närstående som måste vara medskapande i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Både patienter och medarbetare behöver få frågan: Vad är viktigt för dig?

Vi fysioterapeuter vill vara med och ta ansvar och utveckla hälso- och sjukvården, men för att det ska kunna vara möjligt behövs förnyelse. Vi vill vara en del av lösningen och tillsammans kan vi klara det. Tillsammans för en hållbar hälsa!