Tid för folkhälsan

Fredag och dags för blogg igen efter ett kort höstlovsuppehåll. Igår torsdag medverkade jag i Dagens Medicins Folkhälsodag, en heldag med intressanta och viktiga inspel från många medverkande. Det är ingen tvekan om att hälsofrågorna är mer prioriterade nu. Det framgick av statssekreterare Maja Fjaestads inledning och när Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Folhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fortsatte på samma tema. Johan Carlson påpekade klokt att ”det är fel publik i rummet, det borde vara representanter för hela samhället som är här, inte bara vi som redan tycker detta är så viktigt”. Många hänvisade till Anna Nergårdhs utredning God och nära vård och vikten av att säkerställa regioners och kommuners förutsättningar för ett hälsofrämjande arbete. Jag medverkade på slutet av dagen i en panel och lyfte fram betydelsen av en mer jämlik rehabilitering av hög kvalitet.

Jag lyfte också fram den oro jag upplever för de många sparbeting som samtidigt nu kommer från regioner och kommuner, senast från Karolinska sjukhuset och att detta skall hindra den nödvändiga satsningen på folkhälsa och förebyggande arbete. Det är svårt att förstå att sparförslag som läggs fram inte kommer att försämra service och säkerhet för patienterna och arbetsvillkoren för medarbetarna, det är inte trovärdigt att beskriva det så. Utifrån de stora utmaningar och problem som vi står inför i välfärden rimmar det dåligt att dra ned på nödvändig kompetens.

Förra fredagen presenterades avsnitt fem av En podd i rörelse, där jag samtalar med Unga Reumatikers generalsekreterare Kim Nilke Nordlund som talar inspirerande om hållbar hälsa ur patientens perspektiv och om livsglädje och att fånga drömmar! Lyssna på vårt samtal här.

Sveriges Ingenjörer delar varje år ut ”Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse”, Polhemspriset, som instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. I onsdags var jag inbjuden till årets prisceremoni, som leddes förtjänstfullt av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven tog emot årets Polhemspris för sin innovation MIPS, hjälmtekniken som imiterar hjärnans eget skyddssystem. Tack för en högtidlig och innehållsrik kväll!

Önskar er nu alla en skön novemberhelg!