Hur kan vi tillsammans hjärtsäkra Oskarshamn?

De senaste veckorna har vi ägnat mycket energi och engagemang åt att sprida information om hur vi tillsammans kan förbättra hjärtsäkerheten i Oskarshamn med omnejd. Vi har varit i kontakt med kommunala beslutsfattare och många olika organisationer och fått bra respons.

Igår fick jag via Attraktiva Oskarshamn AB https://attraktivaoskarshamn.com/ möjlighet att träffa Fastighetägarnätverket i Oskarshamn och informera om vikten av att placera hjärtstartare tillgängligt utomhus. Hjärtstopp är vanligt förekommande, kan inträffa i alla åldrar och 70 % av hjärtstoppen sker i hemmet. Plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus drabbar 16 personer varje dag i Sverige, bara två överlever. Det skulle kunna vara betydligt fler, men då behövs snabba insatser med tidig start av hjärt-lungräddning (HLR) och tidig defibrillering med en hjärtstartare. Fastighetsägare är en nyckelgrupp i sammanhanget eftersom det bl.a. handlar om att hjärtstartare behöver sitta tillgängligt utomhus på olika fastigheter.

Ta del av min prestationen här nedan:

Chansen att överleva minskar med 10 % för varje minut som går, så det finns ingen lång tid att börja fundera hur jag ska hitta närmaste tillgängliga hjärtstartare. På mötet igår beskrev jag gången vid ett hjärtstopp: En person ser någon som drabbas av ett misstänkt hjärtstopp, larmar SOS-Alarm på 112 och startar HLR. Då larmar SOS Alarm ut ambulans och räddningstjänst. Dessutom larmas 30 frivilliga Sms-livräddare inom 10 km omkrets från hjärtstoppet. Det är ganska vanligt att Sms-livräddare är på plats före ambulans och räddningstjänst. Sms-livräddarna får ofta besked i telefonen om var närmast tillgängliga hjärtstartare finns. För att hela kedjan ska fungera är det alltså avgörande att hjärtstartaren är registrerad i Hjärtstartarregistret och att den är tillgänglig!
Ambulansens framkörningstid i Sverige är ca 10 minuter. För att nå optimalt resultat vid ett hjärtstopp behöver HLR startas inom en minut och defibrillering med hjärtstartare ske inom fem minuter. Tiden är så viktig och kan göra skillnad på liv och död.

Jag fick bra respons och bra frågor från gänget av fastighetsägare, inte minst väckte kartan med Hjärtstartarregistret intresse. Jag ställde frågan, som alla bör ställa sig:
Vet du var närmaste hjärtstartare finns?
Idag finns sex (6) hjärtstartare i Oskarshamn, som är tillgängliga dygnet runt. Vår ambition är att det innan sommaren ska finnas betydligt fler tillgängliga hjärtstartare. Sommaren 2024 får vi ju upp mot 25000 besökare till Oskarshamn och Smålandskusten i samband med O-Ringen. Vår målsättning är att det dessförinnan ska finnas minst 15 hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt.

Kolla var närmaste tillgängliga hjärtstartare finns här https://www.hjartstartarregistret.se/#/.

I kontakterna med olika organisationer har vi upplevt en hel del positiv respons, och det känns förhoppningsfullt att många vill bidra till ökad hjärtsäkerhet. Exempel på goda föredömen är Byggebo AB som snabbt bestämde sig för att göra samtliga sina tre hjärtstartare tillgängliga genom att och placera dom i skåp utomhus och Oskarshamns kommun som lovat att flytta ut en eller två hjärtstartare. Även Döderhults församling ställer sig positiva till att flytta ut befintliga hjärtstartare. Dessutom har en del bostadsrättsföreningar meddelat att de planerar att köpa in hjärtstartare och placera dom i skåp utomhus.

Nu hoppas jag att fastighetsägarna blir ytterligare en kraft att räkna med. Det återstår en hel del arbete för att göra Oskarshamn mer hjärtsäkert, men tillsammans kan vi åstadkomma mycket!

Stort tack till Attraktiva Oskarshamn AB för att jag fick möjlighet att medverka på träffen med fastighetsägarnätverket!

En av Oskarshamns pärlor, Ernemars klippor i vinterskrud