Ambassadör för Hjärtuppropet

För några veckor sedan fick jag frågan från Hjärtuppropet om jag ville stå till förfogande som ambassadör. För mig var det ett lätt val att tacka ja, eftersom jag känner mig besjälad av att verka för att fler ska få samma möjlighet som jag, dvs att överleva ett hjärtstopp.

Och idag, på årets längsta och ljusaste dag, lanserades jag som ny ambassadör för Hjärtuppropet. Dessutom som efterträdare till ikonen Börje Salming, som tragiskt avled i sin sjukdom i oktober förra året. Det känns mycket hedersamt! https://www.hjartuppropet.se/nyhet/hjartuppropet-utser-ny-ambassador-efter-borje-salming/



Jag brinner verkligen för att öka möjligheterna att överleva ett hjärtstopp. I Sverige överlever ca 10% hjärtstopp utanför sjukhus. I Danmark överlever 15%. Vad behöver vi göra i Sverige för att åtminstone öka överlevnaden till samma nivå som Danmark? Det finns ett antal saker som behöver göras av samhället, på samma sätt som samhället engagerat sig hårt för att t.ex. minska dödligheten inom trafiken. (Läs tidigare blogginlägg från seminariet i Sveriges Riksdag http://stefanjutterdal.se/2022/12/14/nar-hjartat-stannar/)

Det finns tre saker som vi behöver fokusera på:
-Alla behöver kunna HLR!

-Det behövs fler hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt.

-Det behövs fler frivilliga SMS-livräddare och det behövs i alla regioner i Sverige.

Jag tar mig an uppdraget som ambassadör med stolthet och stort engagemang. Fler ska få möjligheten att överleva ett hjärtstopp, precis som jag fick, tack vare fantastiska insatser av min fru Annmargreth, av övriga livräddare Ole, Erik och Sennait, av sjukvårdsteamet på Bornholm och Rigshospitalet i Köpenhamn. Läs Facebook-inlägg här https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0nwa6kYHZ9gWEvSGCtJNTu6CJiDjDQ2NMLhFCpHqhxsgphn9asDmwBAguKua1dz4yl&id=715266651

Jag är oändligt tacksam för möjligheten att få leva Livet 2.0, och vill passa på att önska er alla en trevlig midsommar!


Och kom ihåg: Det är lika viktigt att kunna HLR som att lära sig simma!

#varjedagärengåva