Kommentar till regeringens vårbudget

Idag har regeringen presenterat sin vårbudget.

De satsningar som görs på bland annat ökad tillgänglighet, kortare köer och på att hälso- och sjukvårdens personal används så att alla kompetenser tas till vara, t.ex. i form av multidisciplinära vårdteam är så klart bra och det är områden där vi som fysioterapeuter har stor kunskap och erfarenhet.

Men för att långsiktigt kunna möta de behov som människor har inom hälso- och sjukvården behöver vi tänka nytt. Att satsa förebyggande och rehabiliterande är nyckeln för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda en hälso- och sjukvård och omsorg i världsklass, resurserna måste gå till dem som har störst behov. Ett led i detta är att förebygga att problem och sjukdom uppstår. Fallolyckor kostar exempelvis samhället drygt 24 miljarder per år men kan till en betydligt lägre kostnad förebyggas och på så sätt minska både personligt lidande och samhällsekonomiska kostnader.

Hälso- och sjukvården behöver ställa om till ett mer förebyggande och långsiktigt sätt att arbeta. Annars kommer vi se samma resultat som vi har idag om några år. Detta kräver nya sätt att organisera och arbeta på. Vi som är med och skapar och styr dagens hälso- och sjukvård måste våga tänka framåt och inte lösa framtidens utmaningar med gårdagens lösningar.

Fysioterapeuterna saknar i regeringens vårbudget ett offensivt hälsoperspektiv där satsningarna handlar om förebyggande hälsofrämjande arbete och en god rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom och skador. Här kan fysioterapeuter göra en insats.

Ledande politiker behöver tänka nytt och inte enbart fokusera på problem som har funnits under lång tid, som till exempel vårdköer och vårdplatsbrist. Nu är det hög tid att prioritera det förebyggande arbetet.

Läs mer i Fysioterapeuternas initiativ Tre lyft för Sverige.