Kommentar till budgetpropositionen

Traditionsenligt har nu regeringen presenterat sin budgetproposition. Utöver det vi redan fått kännedom om genom diverse läckor så kan jag, tyvärr återigen konstatera att de stora satsningarna på förebyggande insatser och rehabilitering uteblir. Däremot finns det intressanta skrivningar om vikten av fysisk aktivitet för ökad hälsa som behöver preciseras ytterligare, och det arbetet vill vi gärna följa och delta i från Fysioterapeuterna!

Det är även positivt att regeringen nu återinför satsningen genom idrottsrörelsen för att fler äldre ska kunna vara aktiva.

Att regeringen nu aviserar att man går vidare med vissa av de förslag som utredningen som God och nära vård lämnat är mycket positivt. Den omställning som pågår behöver ett kraftfullt stöd från av alla delar av samhället för att inte tappa fart. I detta är det även välkommet att man väljer att lyfta frågan om kompetensutveckling och kompetensförsörjning i regioner och kommuner. Många av våra medlemmar saknar idag förutsättningar för kompetensutveckling och är hänvisade till att ordna detta på egen hand på sin fritid. Satsningen på andra yrkesgrupper och deras kompetensutveckling är bra, men detta behöver självklart gälla alla yrkesgrupper, inte minst fysioterapeuter.

I budgetpropositionen föreslår regeringen också att vårdmomsen ska utredas på nytt, vilket är mycket positivt.

Om man tittar tillbaka på de senaste årens budgetar kan man snabbt konstatera att det dessvärre inte är så mycket som förändrats, mycket är sig likt i satsningar och riktning. Jag skulle önska att man, trots att det är ett långsiktigt arbete, vågade satsa mer offensivt på förebyggande insatser. Om vi inte på allvar tar tag i den ohälsa som vi idag ser inom många områden, kommer vi inte kunna bryta trenden och kostnaderna för hälso- och sjukvård kommer fortsätta öka. Vi behöver göra detta tillsammans. Staten, region och kommuner behöver kroka arm med organisationer inom det civila samhället. Fysioterapeuterna är redo att bidra, men vi måste få förutsättningarna att kunna vara en del av det arbetet.