Fysioterapins viktiga roll vid Covid-19

Visste du att fysioterapeuter och sjukgymnaster har en nyckelroll i arbetet med Covid-19? Många människor förknippar nog vår profession mer med ont i ryggen och nacken eller liknande tillstånd. Men i det nuvarande läget när Covid-19 drabbar oss hårt så har fysioterapeuter en central roll och är mycket efterfrågade och det lär öka betydligt. Om detta och mycket annat samtalar jag med tre erfarna specialister inom andning och cirkulation och intensivvård i en extrainsatt podd om fysioterapi vid Covid-19. Där omnämns också en ny nationell plattform för fysioterapeuter med samlad kunskap gällande fysioterapi vid Covid-19. Plattformen har skyndsamt tagit fram av universitet och universitetssjukhus i samarbete med Sektionen för andning och cirkulation och Fysioterapeuternas kansli och du hittar den här. Missa inte de tre specialisternas särskilda påskhälsning till Sveriges regering i dessa Covid-19-tider, finns precis i slutet av poddinslaget.

På bilden i högra hörnet syns i övre raden Ulrika Holdar och Monika Fagevik Olsén och i nedre raden Maria Sehlin och jag. 

I söndags kväll blev vi klara med en av de många frågor som vi arbetat hårt med i förbundet de veckorna. Det var en överenskommelse mellan SKR, Läkarförbundet och Fysioterapeuterna som möjliggör att de 2200 fysioterapeuter och läkare i Sverige som arbetar på nationella taxan ska kunna ta anställning eller uppdrag i regionerna under den pågående Covid-19-epidemin.
För Fysioterapeuterna är det naturligt att göra det vi kan för att hjälpa till i den extraordinära situation vi befinner oss i. Många fysioterapeuter på nationella taxan har få eller inga patientbesök på grund av coronaepidemin. Genom denna överenskommelse kan regionerna anställa fysioterapeuter som normalt arbetar på nationella taxan och på så sätt kan de göra stor nytta och hjälpa till inom hälso- och sjukvården. Läs mer om överenskommelsen på fysioterapi.se.

Förbundet driver tillsammans med Läkarförbundet även frågan att fysioterapeuter och läkare på nationella taxan i hela landet ska ges möjlighet att kunna ta betalt för digitala vårdbesök på motsvarande sätt som Västra Götalandsregionen tidigare beslutat om.
Vi har arbetat intensivt för att få gehör för detta hos SKR, men inte hittills lyckats nå framgång. Det verkar behövas en temporär förändring i förordningen för Lagen om ersättning för fysioterapi (LOF)  respektive Lagen om läkarvårdsersättning (LOL), så att det blir tillåtet med digitala vårdmöten för de 2200 läkare och fysioterapeuter som går på nationella taxan.

Både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar en omställning till digitala vårdmöten när det är möjligt. Läs Socialstyrelsens råd här. Det borde vara självklart att man möjliggör detta för patienternas skull och för de företag som nu kämpar för att hålla igång sina verksamheter.

Digitala vårdmöten skulle dels möjliggöra för patienter att fortsätta få den rehabilitering som de har behov av, dels möjliggöra för fysioterapeuter att fortsätta bedriva sin verksamhet. Det kommer att finnas ett mycket stort rehabiliteringsbehov i efterförloppet av Covid-19, också beroende på de undanträngningseffekter som uppstår när många personer med kroniska sjukdomar nu inte får tillgång till den rehabilitering som de är i stort behov av.

Vi kommer att fortsätta vårt påverkansarbete för att ersättning för digitala vårdbesök ska bli verklighet för fysioterapeuter och läkare verksamma på nationella taxan, oavsett var i landet man verkar.

Vi står inför en mycket annorlunda påskhelg. Budskapet från regeringen och myndigheterna är tydliga: Stanna hemma, håll social distans, tvätta händerna. Många kommer att sakna sina nära och kära i helgen när det inte går att ses fysiskt. Vi får alla tänka till lite extra, vem skulle behöva ett extra telefonsamtal, någon att prata med eller hjälp med att handla. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Ett stort och varmt tack till alla som fortsätter kämpa i hälso- och sjukvården. Ni gör ett fantastiskt arbete och är väl värda all uppskattning.

En fin påskhelg önskar jag er alla med ett foto från en underbar soluppgång vid havet, taget för någon vecka sedan. Det påminner mig om vikten av att också se allt det fina som sker runtomkring oss nu i naturen.

Ta vara på dig och på varandra❤️