Utmaning till alla politiker: Lär dig HLR

I våras bjöd vi in ett antal politiker med lokalanknytning för att berätta om vikten av att alla lär sig hjärt-lungräddning (HLR) och att det finns hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt.
Bl.a. hade vi i juni besök av regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län Angelica Katsanidou (S) och flera av hennes kollegor http://stefanjutterdal.se/2022/06/13/varje-hjarta-raknas/.

En direkt följd av det besöket blev att Socialdemokraterna i Kalmar län beslutade att ordna en utbildning i HLR för alla sina regionpolitiker och den utbildningen genomfördes i början av denna vecka. Vi blir förstås uppriktigt glada för att våra beslutsfattare som själva är med och ansvarar för hälso- och sjukvården i vår region nu är fullfjädrade SMS-livräddare och vi hoppas att övriga partiers regionpolitiker antar utmaningen.

Hjärtstopp är en viktig angelägenhet för samhället i stort. Varje dag drabbas 16 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus. Bara två överlever, trots att fler skulle kunna räddas http://stefanjutterdal.se/2021/07/15/debatt-det-behovs-politiska-beslut-och-systematiska-samhallsatgarder-om-fler-ska-overleva-hjartstopp/

Det är avgörande att beslutsfattare på alla nivåer inser att det behövs en kraftfull samhällssatsning för att fler ska överleva ett hjärtstopp.

• Politiker generellt bör satsa mer på hälsofrämjande insatser som kan förebygga hjärt-kärlsjukdom. 

• Politiker på nationell, regional och kommunal nivå bör avsätta resurser så att överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus kan öka från dagens 11 procent till 20 procent före år 2030. 

• Det bör finnas en instans som har ansvar för att erbjuda alla i samhället utbildning och årliga repetitioner i hjärt-lungräddning. Det är särskilt viktigt att alla elever inom grundskolan och gymnasiet utbildas och att det säkerställs att detta verkligen sker. I Danmark är det obligatoriskt med utbildning i hjärt- och lungräddning i samband med att man tar körkort. Kanske något för Sverige att ta efter?

• Landets samtliga regioner bör besluta om att räddningstjänst/polis larmas ut vid hjärtstopp, som ett komplement till ambulans. Idag skiljer det mycket mellan olika regioner. 

• Landets samtliga regioner bör se till att frivilliga livräddare (sms-livräddare) larmas ut vid hjärtstopp. Detta är i linje med de nyligen publicerade europeiska riktlinjerna för hjärt-lungräddning. Även här skiljer det idag mycket mellan olika regioner.

• Alla hjärtstartare bör registreras i Sveriges hjärtstartarregister och fler göras tillgängliga dygnets alla timmar. Idag finns de flesta hjärtstartare bakom lås efter kontorstid. 

• Riksdagen bör anta en nationell strategi för var och hur hjärtstartare ska placeras. Idag sker detta ofta på privatpersoners och föreningslivets initiativ. 

Det behövs politiska beslut och systematiska samhällsåtgärder om fler ska överleva hjärtstopp. Men det behövs också beslutsfattare som liksom många andra medborgare lär sig HLR och blir frivilliga SMS-livräddare. Idag finns 118 000 frivilliga SMS-livräddare https://www.smslivraddare.se/. I Kalmar län har antalet utökats med ca 30 personer denna vecka.
Det blir nu intressant att se om övriga partier antar utmaningen att utbilda alla sina regionpolitiker i HLR. Vi behöver bli många fler med kunskap i HLR, för att få ett hjärtsäkert samhälle.