”På väg till ett system som är designat för människor”

Denna vecka har vi från Fysioterapeuterna deltagit i Järvaveckan. Delar av förbundsstyrelsen besökte olika seminarier i början på veckan och i tisdags arrangerade vi ett eget seminarium med fokus på barn och ungas hälsa och kopplingen mellan rörelse och skolresultat. Läs mer här.

Glimtar från seminariet, panelen (se länken ovan) och umgänget på Spånga Idrottsplats, där vi också fick besök av KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Dagen därpå fick jag i samband med ett frukostmöte möjligheten till ett kort samtal med Järvaveckans grundare, Ahmed Abdirahman. Ett imponerande och mycket viktigt engagemang!

I samband med Järvaveckan genomförde förbundsstyrelsen en del verksamhetsbesök, bl.a. på Generation Pep där vi blev guidade av verksamhetschefen Gerda Nilsson Tjernström och på SKL, där vi deltog i frukostmöte om eHälsa samt blev guidade av Sofia Kialt. Ett viktigt inslag i veckans aktiviteter var verksamhetsbesöket på Karolinska Sjukhuset, där distriktsrådets ordförande Marita Lindqvist, förhandlingsrådets ordförande Mikael Hjerne och etiska rådets ordförande Pia Nilsson deltog.

I veckan har juryn för Årets fysioterapeut sammanträtt. Läs mer om Årets fysioterapeut 2018 här. Tre kandidater gick vidare till nästa omgång i nomineringsprocessen, och vilka de är blir publikt tisdag 19/6 kl. 9.00. Vem som utses till Årets fysioterapeut tillkännages i början av september.

I tisdags var det referensgrupp för utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård, där Anna Nergårdh dels blickade tillbaka på det nyligen avlämnade delbetänkandet, dels blickade framåt inför slutbetänkandet, som kommer att avges under 2019. Utredningen går nu in i en mycket intressant fas, där det finns en global ansats och en ambition om ”…ett skifte från dagens hälsosystem, uppbyggda kring sjukdomar och institutioner till ett system som är designat för människor”. 

Jag har tidigare rekommenderat de 540 sidorna i delbetänkande två som bra sommarläsning. Till detta kom i veckan ytterligare 91 sidor i Hälso- och sjukvårdsrapport 2018 – öppna jämförelser. En viktig rapport som redovisar många goda medicinska resultat – på det som mäts. Var finns t.ex. resultat från rehabilitering redovisade? Ordet rehabilitering nämns endast två gånger på 91 sidor, bl.a. så här: ”efter den akuta fasens behov av sjukhusvård kvarstår ofta ett långvarigt behov av rehabilitering och ett omsorgsbehov inom kommunens äldreomsorg”.

Även Tillitsdelegationen kom i veckan med sitt huvudbetänkande och det går i linje med mycket av det som Samordnad utveckling för god och nära vård tar upp. Bland annat lyfter de på DN debatt 14/6 att ”en utveckling mot mer tillit är alldeles nödvändig. Anledningen är enkel. Vi lever i ett kunskapssamhälle där utbildningsnivån är högre än någonsin och där människor är vana vid att självständigt söka kunskap och lösa problem. Det ställer krav på den politiska styrningen av välfärdens organisationer och på hur man arbetar internt i dessa verksamheter. Med­arbetare och brukare ska kunna förvänta sig att de får använda sin kunskap och erfarenhet för att gemensamt finna lösningar.” Kloka ord som vi hoppas kan förverkligas inom snar framtid.

Hur var det nu inför omdaningen av framtidens hälso- och sjukvård. Jag upprepar citatet ovan”:    …ett skifte från dagens hälsosystem, uppbyggda kring sjukdomar och institutioner till ett system som är designat för människor”. 

Önskar alla läsare en trevlig helg!