Summering av Almedalsveckan 2018 och nu semester

Hur kan man summera en vecka med 4400 registrerade evenemang, varav 600 inom hälso- och sjukvård? Och därtill alla mingel, möten med människor och alla intryck?

Jag väljer att lämna några glimtar från min egen horisont, mestadels i bildformat. Du hittar också mera i tidigare blogginlägg under veckan (måndagtisdagonsdagtorsdag).

Fysioterapeuterna var arrangörer och medarrangörer till fyra evenemang, som alla varit välbesökta och vi har fått en hel del positiv respons. Läs mer om våra event här.

Två seminarier, ett medlemsmöte på Visby Lasarett och ett Saco frukostmöte

Mycket energi, en del rörelse och glada sinnen på seminariet om hållbart arbetsliv

Arbetsglädje

Utöver de arrangemang vi själva var med och ansvarade för, så medverkade vi i en hel del andra seminarier, samtal, dialoggrupper mm. Några av mina höjdpunkter här:

Seminarie med hälso- och sjukvårdsstudenterna. Det här är framtiden för hälso- och sjukvården! Lyssna på Sveriges hälso- och sjukvårdsstudenter och stötta dom! De vill ha mer interprofessionellt lärande, prevention och digitalisering. Läs mer i Dagens Medicin

Prevention och rehabilitering. Glädjande nog var det mer uppmärksamhet kring både prevention och rehabilitering i årets Almedalsvecka. Jag medverkade på tre seminarier, där jag tydligt kunde lyfta fram just dessa perspektiv och fick god respons.

Maktminglet hos Dagens Medicin, en rolig höjdpunkt, med många tillfällen till nära möten under trivsamma former. Läs mer i Dagens Medicin.Chefredaktören och värdinnan Christina Kennedy med Emma Spak och Heidi Stensmyren.

Samtal med ministern. Vi fick en bra och rejäl pratstund med barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren, i en somrig trädgård och fick tillfälle att berätta om vår satsning Tre lyft för Sverige. Typiskt bra Almedalsmöte. Ta gärna del av intervjuer jag gjort med Lena Hallengren och andra beslutsfattare, du hittar dom här..

Summering av Vårddebatten och #tillsammans. Jag fick möjlighet att ge min syn på vad som varit mest aktuellt under veckan. Läs min sammanfattning här.

FotbollsVM. Jag såg andra halvlek av Sverige-Schweiz på SKLs mingel, och det blev ovanligt uppsluppet och glatt efter 1-0 till blågult.

Måndagskvällens regnande möttes med glatt humör med hjälp av goda arbetskamrater

Tack Helena Conning och Frida Eriksson för superbra planering för Fysioterapeuterna

Jag känner mig nöjd och glad med min och förbundets medverkan under Almedalsveckan. När jag cyklade iväg mot färjan i måndags, så kändes det lite speciellt för min del. För tio månader sedan hade jag mitt hjärtstopp, blev räddad och rehabiliterad och kan sedan ett halvår tillbaka arbeta för fullt. Och det är verkligen inte självklart att få en ny chans, nya möjligheter till goda möten och att arbeta vidare mot vår vision: Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse.

Den typen av tråkigheter, som det innebär att antidemokratiska grupper dyker upp på Visbys gator och försöker förstöra möjligheten till öppna goda möten och allas lika värde får inte förlama oss. Därtill är livet alldeles för kort och alldeles för viktigt.

Du och jag har möjlighet att göra skillnad genom att fortsätta kämpa för ett öppet demokratiskt samhälle och det är en kamp som måste utkämpas varje dag. Prata med varandra, med människor du kanske inte känner, visa omtanke och medmänsklighet. Om vi gör så #tillsammans så finns det gott hopp för framtiden. Varje dag är en gåva!

Tack för en fantastiskt fin vecka och ha en riktigt skön semester!

Almedalen – torsdag

För min del är torsdagen sista Almedalsdagen för i år. Dagen började med ett välbesökt frukostmöte med Saco hälso- och sjukvård med temat Hållbar hälsa. Medverkade gjorde bl.a. socialminister Annika Strandhäll (S) och Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson i Moderaterna.

På förmiddagen medverkade jag på ett seminarium För allas rätt till rörelse hos Reumatikerförbundet. Jag pläderade för att tiden nu är mer än mogen för en rejäl satsning på rehabilitering. Det är inte acceptabelt med den ojämlika tillgången till rehabilitering som vi har i Sverige idag.

Du kan ta del av seminariet via Reumatikerförbundets Facebook här. 

Efter lunch var det dags för summering av hälso- och sjukvårdsdebatten i Almedalen i arrangemang av Roche. 

Jag presenterade min Almedalsspaning i fem punkter.

1. HÄLSO- och sjukvårdsspaning. Det kallas vårddebatten, men jag har glädjande nog spanat in mer hälsa i år än tidigare år. Begrepp som egenvård och prevention har vunnit mark. Exempelvis så har Svenskt Näringsliv i rapporten ”Vägar till hållbar välfärd” prioriterat fyra områden. Skola, digitalisering, benchmarking och prevention. Likaså har våra hälso- och sjukvårdsstudentorganisationer gemensamt arrangerat ett seminarium som fick stor spridning. Studenterna vill prioritera interprofessionellt lärande, digitalisering – och prevention.

Jag har också i Almedalen intervjuat ett antal politiska företrädare om framtidens utmaningar. ”Vi vet att om vi inte satsar på prevention och rehabilitering, så klarar vi inte framtidens utmaning” säger ministrarna Annika Strandhäll och Lena Hallengren (S).

2. Nära vård. Nästan alla pratar nära vård, så det är självklart att den finns med i min spaning. Jag citerade regeringens utredare Anna Nergårdh: ”En kulturförändring krävs, kommer att ta tid, men är nödvändig. Vi måste organisera hälso- och sjukvården utifrån individ, och inte utifrån en viss profession eller hus”. Anna Nergårdh medverkade för övrigt också i studenternas seminarium, där hon sa: ”Bjud in studenterna i alla sammanhang där framtidens hälso- och sjukvård diskuteras. I en personcentrerad hälso- och sjukvård, har alla patienter rätt till alla kompetenser.”

3. AI digitalisering, eHälsa. Under årets Almedalsvecka har det varit mycket om artificiell intelligens och digitaliseringens möjligheter att stödja beslut. Själv var jag på ett frukostmöte hos Dagens Medicin, där frågeställningen var: Vem ska äga mina hälsodata? Min åsikt är att det väl ändå måste vara upp till mig att bestämma om jag vill dela mina hälsodata med mina närstående. Det handlar ju faktiskt om mig och om vad jag vill! På seminariet redogjorde också Vårdanalys för en rapport. ”Befolkningen vill att hälsodata används, men att det är viktigt att hanteringen är säker”. Och detta stärktes för egen del på Sveriges Radios intressanta seminarium om Cambridge Analytica-affären där den prisbelönta journalisten Carole Cadwalladr medverkade och berättade om hur hon var med och avslöjade hur 87 miljoner Facebookanvändares personliga uppgifter användes utan tillstånd.

4 • Kompetensförsörjning. Att kunna behålla medarbetarna och kunna rekrytera nya är kanske den största utmaningen framöver. Och då krävs det goda arbetsplatser, och förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Ett hållbart arbetsliv är en förutsättning för hållbar hälsa och utveckling. Och så lånade jag ett citat från Maureen Bisognano, IHI, som talar om arbetsglädje och hälsa: ”Det är svårt att ge till andra, det som man inte har själv”

5 #Tillsammans. Min femte punkt får en egen hashtag #tillsammans. Många har denna vecka tydligt uttryckt nödvändigheten av att arbeta tillsammans för att kunna möta framtidens utmaningar inom välfärden. ”Det är nödvändigt med samverkan över gränserna och större fokus på förebyggande”, sa Annika Strandhäll (S). ”Vi behöver tänka nytt och göra det tillsammans. Samarbete är ett ledord, sa Camilla Waltersson Grönvall (M).

Min sammanfattning. Om vi ska lyckas med framtidens utmaningar, så måste vi göra på ett nytt sätt, och vi behöver göra det tillsammans och hela tiden ha patientens perspektiv för ögonen.

Jag lämnade också ett par frågor till publiken i det fullsatta tältet och det ledde till hög ljudnivå och mycket engagemang.

-Hur kan DU bidra till att alltid ha patientens perspektiv i fokus, utifrån den roll DU har?

-När utgjorde DU själv senast ett hinder för detta?

Nu befinner jag mig på färjan från Visby, och kan se tillbaks på en intensiv och bra Almedalsvecka även detta år. För min egen del känns det speciellt och jag är glad och tacksam för att ha kunnat delta också detta år. Ingenting är självklart. Varje dag är en gåva!

Tack till alla som deltagit och gjort Almedalsveckan till en fin mötesplats för goda samtal. Mellanmänskliga möten och öppna samtal är en av förutsättningarna för vårt demokratiska samhälle. 

 

Almedalen – tisdag

Tisdagen i Almedalen, en typisk Almedalsdag, hyggligt väder, mängder av goda möten och kontakter, massor av energi i luften och så Sverige vidare till kvartsfinal ??!

Fysioterapeuterna arrangerade ett välbesökt frukostseminarium om det mycket angelägna ämnet HÅLLBART ARBETSLIV. Stort tack till alla våra kompetenta medverkande! Läs mer om seminariet på webben här och i tidningen Fysioterapi

Utöver detta hade jag tillsammans med vice ordförande Cecilia Winberg ett bra möte med Lena Hallengren, minister med ansvar för barn och ungdom, jämställdhet och äldre. Vi lyfte fram frågor kring vårt valmanifest, Tre lyft för Sverige , särskilt med betoning på barn och äldre.

Under dagen fortsatte jag också att ställa frågan: Hur vill du bidra till att lyfta rehabilitering i svensk hälso- och sjukvård? till olika partiers talespersoner för hälso- och sjukvård. Hur vill du bidra till att stärka rehabilitering i svensk hälso- och sjukvård? Jag ställde frågan till Christer Jonsson, (C), SKLs sjukvårdsdelegation och Camilla Waltersson Grönvall, (M), socialpolitisk talesperson. Se intervjuerna i onsdagens blogg.

På tisdagseftermiddagen medverkade jag i Riksförbundet HjärtLungs seminarium om Sedd i vården och lyssnade också på Sveriges Arbetsterapeuters intressanta seminarium om Nära liv, nära vård. Och så var det där med fotbollsVM. Tack SKL för ett bra mingel, med möjlighet att se sista halvlek av matchen Sverige. Och tack Jannes gäng för en fantastisk insats- igen!

Kvällen avslutades med middag hos Praktikertjänst. Stort tack till Praktikertjänst för trevlig middag med många spännande samtal!

Almedalen måndag

Så är Almedalsveckan i full gång igen. Fysioterapeuterna finns på plats i Visby söndag till torsdag , själv kom jag till Visby idag på eftermiddagen.

Fysioterapeuterna arrangerade idag tillsammans med Sveriges Arbetsterapeuter och Svensk Sjuksköteskeförening ett välbesökt seminarium ”Bra liv för äldre”. Läs mer om seminariet här.

För egen del har jag ägnat dagen åt kortare möten och flera mingel med berikande nätverkande. Det är en del av fördelarna med Almedalen, möjligheten till att möta människor du annars inte skulle stöta ihop med och få till goda samtal.

Jag har deltagit i Almedalsveckan i princip varje år sedan 2006. Arrangemanget har vuxit, 2006 var det ca 1000 annonserade evenemang under hela veckan, idag är det närmare 4400. Inte desto mindre är det fortsatt viktigt med denna mötesplats, och kanske är det ännu viktigare i dessa tider, då en del av det vi tar för självklart i samhället utmanas.

Tack för bra och givande mingel TT, Läkarförbundet, Sveriges Skolledarförbund och SYLF. Ett strilande regn kunde inte hindra många goda möten mellan människor.

I morgon bitti, tisdag kl 8 arrangerar vi ett frukostseminarium om hållbart arbetsliv. Ett mycket aktuellt ämne, en kunnig och engagerad panel och förhoppningsvis många kunniga och intresserade deltagare. Välkommen till Hälsodalen, frukost finns från 07.45!