Stort tack för mig!

Nu är det dags för mig att sätta punkt för åtta inspirerande och fantastiska år som förbundsordförande för Fysioterapeuterna. Detta blogginlägg nr 451 blir mitt sista i detta uppdrag och i eftermiddag stänger jag ner mejlen och tar sedan semester fram till årsskiftet.

Jag är stolt över att ha fått vara coach i ett stort lagarbete där vi tillsammans i förbundet har flyttat fram fysioterapeuters positioner och tagit plats i samhällsdebatten. Förbundets frågor om hållbar hälsa och rörelse tillhör i dag samhällets viktigaste frågor, och beslutsfattare vet i dag att Fysioterapeuterna är ett trovärdigt förbund som vill bidra och vara en del av lösningen på de många utmaningar som svensk välfärd står inför.

Jag gör nedan en liten summering av åtta givande år och har lagt en del länkar, bl.a.  till de olika årssammanfattningarna, för den som är intresserad. Den som vill kan också ta del av en LÄNGRE PRESENTATION med sammanfattande händelser här från 2012-2020 .

2012: När jag i november 2012 blev vald till förbundsordförande så blickade jag i mitt linjetal  35 år bakåt och spanade 35 år framåt. Spaningen handlade om vikten av att ta tillvara patienters och närståendes perspektiv,  att som ledare inte stå i vägen för förändringar utan bidra till att öppna nya fönster och dörrar och att arbeta tillsammans för bättre resultat.
 2013 (sammanfattning av året) minns jag framförallt som ett resande-år för att lära känna verksamheterna runt om i landet. Resandet och verksamhetsbesöken har varit så viktiga och ett stort lärande för mig, med många värdefulla möten. Ett historiskt datum blev den 17 december, då riksdagen fattade beslut om att fysioterapeut är det officiella namnet på yrket. 

2014 (sammanfattning av året) inleddes med att Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund (LSR), som en följd av den ändrade beteckningen av yrket bytte namn till  Fysioterapeuterna.

I förbundsstyrelsen satte vi nu målet att förbundet ska gå från att vara ett förbund som får jaga för att få vara med i samhällsdebatten, till att vara ett förbund som är självklart och ständigt efterfrågas. Under våren blev jag introducerad i vårt pågående nordiska samarbete vid ett möte i Helsingfors och ett europeiskt möte med  dåvarande ER-WCPT i Köpenhamn. 

2015 (sammanfattning av året) blev året då Fysioterapeuternas budskap på allvar fick genomslag i samhället. En höjdpunkt för min egen del blev världskongressen i Singapore där jag var inbjuden att medverka med ett 5 minuters tal på  Futures forum inför kollegor från 120 länder. Sällan har jag varit så väl förberedd.  Talet finns här. 
I slutet av året genomförde vi också en lärresa till USA tillsammans med många beslutsfattare och ledare från svensk hälso- och sjukvård, en resa som ledde till fördjupade kontakter och också bidrog till att öka förståelsen för värdet av fysioterapeuters insatser. 

2016 (sammanfattning av året) präglades av Fysioterapeuternas kongress, med ett intensivt dialogarbete benämnt #fysioframtid inför kongressen. Kongressen fattade beslut om en ny vision ”Alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse” och en ny värdegrund för förbundet, ett mycket viktigt beslut. Stort också att bli omvald som ordförande och nu tillsammans med en ny förbundsstyrelse. Här mitt linjetal från kongressen 2016

2017 (sammanfattning av året) genomförde vi Fysioterapeuternas hälsoresa runt om i Sverige, där vi tillsammans med medlemmar och externa samarbetspersoner samtalade kring ämnet hälsa och vad den nya visionen innebär. Jag fick under året också möjlighet att medverka med en ledare med rubriken The Moving Generation i European Journal of Physiotherapy. Inför Almedalsveckan 2017 publicerade Dagens Medicin en helsida med rubriken”Så tog fysioterapeuterna plats mitt på scenen”, och för mig blev det en bekräftelse för att förbundet på nationell nivå hade blivit ett förbund som var självklart och ständigt efterfrågades. 

Hösten 2017 inträffade det ofattbara. Mitt under en cykelsemester på Bornholm drabbades jag av ett hjärtstopp som jag mirakulöst nog överlevde, tack vare fantastiska livräddande insatser. Jag kom tillbaks i arbete efter ett par månader, men den händelsen kom sedan definitivt att påverka resten av mandatperioden. Mina närmaste i ledningen för förbundet ställde upp på ett enastående sätt och lagarbetet för att leda förbundet stärktes. För egen del kände jag mig paradoxalt nog, med den egna erfarenheten av att vara patient, ännu starkare i argumentationen för mer förebyggande och rehabiliterande insatser. Under senhösten 2017 valdes jag också in som styrelseledamot i Saco. 

2018 (sammanfattning av året) firade Fysioterapeuterna 75-årsjubileum, något som firades under hela året och med en minnesvärd jubileumsmiddag en ljummen augustikväll i Stockholm, där vi lyckades samla både nuvarande förbundsstyrelse, studentrepresentanter och sju förbundsordföranden från 1977 och framåt tillsammans. 
Utredningen God och nära vård som driver på omställningen av hälso- och sjukvården har pågått sedan 2017 och har lämnat flera betänkanden. Förbundet har varit delaktiga i referensgruppen för professionerna sedan starten och har i hög grad fått möjlighet att framföra Fysioterapeuternas synpunkter. Regeringens utredare Anna Nergårdh har medverkat i flera sammanhang i förbundets olika sammankomster, alltid i en konstruktiv dialog. 2018 genomfördes också en genomgripande renovering av den fastighet som förbundet äger tillsammans med tre andra förbund, en god investering för framtiden. 

2019 (sammanfattning av året). En av mina personliga höjdpunkter under året var mitt möte med Greta Thunberg, när jag en tidig aprilmorgon bestämde mig för att fråga henne om hon kunde tänka sig att skicka en hälsning till WCPT:s världskongress i Geneve, där jag skulle tala om ledarskap. Jag fick göra en kort inspelning med henne och det kändes väldigt bra att även detta år kunna bidra till världskongressen med ett budskap från Sverige. Vid världskongressen i Singapore 2015 hade jag en hälsning från Pippi Långstrump och denna gång från en 16-årig svensk klimataktivist, se video här , som under året därefter träffat många världsledare och framfört sitt budskap om att lyssna på vetenskapen. Min medverkan på ledarskapsseminariet på världskongressen i Genève var definitivt en stor personlig utmaning och en höjdpunkt för mig. Ta del av hela seminariet och min föreläsning om ledarskap här2019 blev också året då förbundet startade En podd i rörelse. Fram till dags dato har vi gett ut 32 avsnitt, ett intressant grepp och något som har varit ett stort lärande för egen del. 

2020 blev ett år präglat av Coronaviruset och Covid-19, som kom att påverka hela samhället och självklart också förbundets verksamhet. Medarbetarna i svensk hälso- och sjukvård gjorde heroiska insatser, bl.a. blev det uppenbart också för allmänheten att fysioterapeuter och sjukgymnaster utför livsviktiga och livräddande insatser.

2020 blev året då Fysioterapeuterna p.g.a. corona-pandemin genomförde sin första digitala kongress.  Kongressen beslutade bl.a. att Agenda2030 och Barnkonventionen ska vara utgångspunkten för förbundets verksamhet de kommande åren och en ny förbundsstyrelse och en ny förbundsordförande valdes.

Nu är vi inne i de sista veckorna av 2020. Nyvalda och tillträdande ordföranden Cecilia Winberg har den senaste veckan medverkat angående rehabilitering i samband med Covid-19 i Socialstyrelsens podd På djupet och i en debattartikel i Aftonbladet angående vikten av att vi alla tar ansvar och följer myndigheternas rekommendationer under de kommande helgerna.

Idag publiceras också avsnitt 32 av Fysioterapeuternas podd En podd i rörelse där jag som avgående förbundsordförande samtalar med Cecilia Winberg. I samtalet reflekterar jag kring mina åtta år som förbundsordförande och Cecilia Winberg berättar sina tankar om vad hon vill göra under sina första 100 dagar som ordförande.

I en slutintervju i nr 6 av tidningen Fysioterapi berättar jag mer om åren i Fysioterapeuterna, där också min avslutningsledare finns:

Nu vill jag säga varmt tack till dig som läsare av denna min sista blogg i uppdraget som förbundsordförande. Tack för all fin och konstruktiv feedback!

En bit in på det nya året kommer tillträdande förbundsordförande Cecilia Winberg att starta sin blogg med adress ceciliawinberg.se.

Varmt lycka till Cecilia och till den nya förbundsstyrelsen, till alla medlemmar och till hela förbundet. Det har varit en fantastiskt stimulerande tid tillsammans!

En riktig God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag er alla!