Hur kan Folkhälsomyndigheten bidra till att rädda fler liv vid plötsligt hjärtstopp?

Varje dag drabbas 16 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, bara två blir räddade tillbaks till livet (ca 12%), fast det skulle kunna vara betydligt fler. Vår bedömning är att 20-25 % skulle kunna överleva, om internationella riktlinjer tillämpades, t.ex. HLR-utbildning till alla, tillgängliga hjärtstartare dygnet runt på strategiska platser och införande av system för frivilliga Sms-livräddare i alla regioner.

Det senaste året har jag tillsammans med representanter från Svenska HLR-rådet, Sms-livräddare och Hjärtuppropet träffat ett antal beslutsfattare på övergripande samhällsnivå, för att belysa problemet och få viktiga samhällsfunktioner att agera.

Idag var det dags att träffa Folkhälsomyndigheten på plats i Solna.

Det pågår ett målmedvetet arbete över tid, för att förbättra hjärtsäkerheten.

Vid mötet med Folkhälsomyndigheten träffade vi generaldirektör Olivia Wigzell och flera medarbetare. Utifrån vår presentation hade vi ett bra samtal om vad som skulle behöva göras och vem som skulle kunna bidra. Ta del av vår presentation här:

Olivia Wigzell tackade för vårt arbete och engagemang och Folkhälsomyndigheten redogjorde därefter för sitt arbete med fokus på förebyggande hälsoinsatser, där myndigheten också har olika regeringsuppdrag.

Vi diskuterade också hur det aktuella säkerhetsläget påverkar behovet av kunskap om första hjälpen och kunskap om hjärt- lungräddning, HLR.
Det finns ju numer en uppmaning till hela befolkningen att gå en kurs i HLR, i skriften Om krisen eller kriget kommer, som har delats ut till alla hushåll.

Från inledningen av broschyren Om krisen eller kriget kommer
https://rib.msb.se/filer/pdf/30828.pdf

Också sjukvårdsminister Acko Ankarberg beskriver i ett svar på en enskild fråga i Sveriges Riksdag vilka insatser regeringen gör inom området hjärt- lungräddning och första hjälpen och hänvisar bl.a till MSB: ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har även, i sin inriktning för kommande års stöd till ideella organisationer som erbjuder kostnadsfria utbildningar, pekat ut området första hjälpen, hjärt- och lungräddning som en av fem prioriterade förmågor som ska stärkas”. Läs hela sjukvårdsministerns svar här: https://data.riksdagen.se/dokument/HC12159

Sammanfattningsvis ett värdefullt möte idag, där det finns anledning till uppföljning. Det finns också ett behov av att träffa fler myndigheter, som är viktiga för att öka kunskaperna inom HLR hos befolkningen, t.ex Skolverket avseende HLR-utbildning i skolan och Transportstyrelsen avseende krav på HLR-utbildning i samband med körkortsutbildningen.

Ett önskemål från oss som träffades idag är också att frågan om hjärtstopp kan belysas när flera myndigheter träffas samtidigt, vilket vi också förde fram vid dagens möte.

Stort tack till Olivia Wigzell och Folkhälsomyndigheten för ett bra och viktigt möte!