Vi räddade livet på våra män när de fick hjärtstopp

Den 25 augusti 2017 drabbas Jan Alsér av hjärtstopp i lägenheten i Stockholm. Hans fru Kristina startar omedelbart HLR och håller hans hjärta igång tills ambulansen anländer och tar över. Hon räddar livet på sin man❤️.

En dryg vecka senare, den 2 september 2017, drabbas jag av mitt hjärtstopp på en cykelväg på Bornholm. Min fru Annmargreth startar omedelbart HLR och får också hjälp av en cyklist att larma och två personer som kommer gående på vägen. Tillsammans håller de mitt hjärta igång tills ambulansen anländer och tar över. De räddar mitt liv❤️.

Kristina och Annmargreth har alltså en väldigt viktig sak gemensamt. De har båda räddat livet på sin respektive livskamrat. Hur gick det till? Vilka är deras upplevelser? Lyssna till deras berättelser och också till ett samtal mellan två närstående och två överlevare efter hjärtstopp. 

Lyssna på vårt samtal i det sjunde avsnittet av podden Mina Samtal

Ljud och teknik: Jonas Fagerson

Det blev ett starkt och känslomässigt möte när vi i mars 2018 träffades, två överlevare och två livräddare. Tillsammans firade vi Livet 2.0❤️

Läs mer om hjärtstopp och om livet efter hjärtstopp i informationsmaterial från Svenska rådet för hjärt- lungräddning och Riksförbundet HjärtLung

https://www.hlr.nu/wp-content/uploads/2021/11/Livet-efter-hjartstopp_Informationsmaterial.pdf